Vrtec Ciciban

Novo mesto

« Nazaj

12.02.2018

IGRA S SNEGOM

Otroci se morajo igrati več,

kot to počnejo danes.

Če se veliko igraš, ko si majhen,

odneseš v odraslost zaklade,

ki te bogatijo vse življenje.

 

                               (Astrid Lindgren)

 

ZIMA, ZIMA BELA...... IGRAJMO SE S SNEGOM

 

V Vrtcu Ciciban se zaposleni zavedamo razvijanja pomena delovanja in bivanja v sozvočju z naravo pri otroku. Načrtovanje strokovnega dela je vseskozi usmerjeno in tudi oblikovano v smislu razvijanja sposobnosti in zdravega načina življena, ki ga nudi le narava.

 Naši otroci vsakodnevno lahko pridobivajo izkušnje bogastva darov narave, možnosti gibanja v naravi in občutenja vseh njenih vplivov in vremenskih značilnosti. Otrokom strokovni delavci nudimo številne možnosti razvijanja motoričnih spretnosti v obliki teka, sprehodov, igre v naravi, igre na snegu in s snegom kar hkrati oblikuje tudi zdrave življenjske navade. Otrokov pogled in doživljanje vsega kar nas obdaja, je v veliki meri odvisno od prvih vzorcev in izkušenj z naravo, ki mu jih posredujemo mi odrasli, tako starši kot vzgojitelji.

Narava zna sama poskrbeti za vse skrivnosti, ki pritegnejo otrokov interes ter nudi veliko možnosti razvoja vseh intelektualnih sposobnosti. Otroška radovednost pač nima meja, prav tako jih nima narava. Zato bivanje in stiki z naravo, dajo predšolskemu otroku brezmejne možnosti razvijanja ustvarjalnosti, izražanje sebe, preizkušanje in razvijanja svojih sposobnosti ter krepitve notranjega bogastva. Z našimi najmlajšimi smo zato kar v igralnici poskrbeli za stik s snegom, ki  je omogočil ustvarjanje, oblikovanje,  igro, nenazadnje tudi prijetno druženje ob skupnem ustvarjanju in vzpostavljanju socialnih stikov z vrstniki.

Kaj damo lahko še več je razmišljanje, ki nas vodi k širjenju in še bogatejšim dejavnostim v naravi in z naravo, ki so namenjene našim otrokom. 

...in takole smo otroci skupine Medvedki in Metulji, iz enote Labod, pridobivali prve izkušnje z darovi babice Zime – snegom. Strmeli smo v kotiček, napolnjen z belim čudežem, ki smo se ga v začetku komaj upali dotakniti, saj nam je bil mrzel občutek snega še neraziskan. Naše  male dlani so vedno bolj pogumno prijemale sneg, ga stiskale, oblikovale v kepo... z njim napolnili lončke, manjše posodice, pa tudi snežaka smo ustvarili...Bilo nam je lepo.

 

 

                                                                                                                                    Zapisala: M.D.