• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

Knjiga so sanje,
ki jih držimo v rokah….
(Neil Gaiman)    

V VRTCU CICIBAN NOVO MESTO SMO RADI S KNJIGO IN OB KNJIGI 
BEREMO SKUPAJ

Nacionalni mesec skupnega branja 2022

»…..mami, oči, PRAVLJICA!«

» Ja, večer je, treba je v posteljo in čas je za pravljico… z nasmehom na ustnicah in žarečimi očmi vas v postelji pričakuje vaš otrok… Rad bi slišal pravljico, katere junaki ga bodo popeljali v čarobni svet, kjer je vse mogoče.«

Se še spomnimo najljubših pravljic iz otroštva? Prav je, da jih delimo z našimi otroki in jim omogočimo, da ob njih spoznavajo svet v katerem živijo, doživljajo različna čustva in jim s tem omogočimo, da se bodo v prihodnosti lažje soočali s svojimi občutji in težavami. Branje zbližuje, zato si bodo otroci čas, ko ga preživimo skupaj ob branju knjige, zapomnili za vse življenje.

Da bodo otroci spoznali knjigo, pravljični svet in da ne bodo izgubili stika z njim, bomo v vrtcu Ciciban Novo mesto, meseca septembra imeli mesec skupnega branja – Beremo skupaj. Strokovni delavci se še kako zavedamo razvijanja pomena bralne kulture ter časa, ki ga preživimo z otrokom ob branju knjige, saj le-to vpliva na bogatenje besednega zaklada, doživljanje in razvijanje empatije do pravljičnega junaka ter čustvene povezanosti .

Otroška radovednost pač nima meja, prav tako jih nima knjiga.  Zato bivanje in stiki s knjigo, pravljico, zgodbico, dajo predšolskemu otroku brezmejne možnosti razvijanja ustvarjalnosti, izražanje sebe, preizkušanje in razvijanja svojih sposobnosti ter krepitve notranjega bogastva. Knjiga zna sama poskrbeti za vse skrivnosti, ki pritegnejo otrokov interes ter nudi veliko možnosti razvoja vseh intelektualnih sposobnosti.

 Otrokova domišljija ob pravljici poleti do neslutenih višav občutij in spoznavanj pravljičnih skrivnosti… Otrok naj vstopi v svet pravljic z našo  pomočjo, zato izkoristimo čas, ko je otrok lahko preko branja povezan z nami.

Komaj čakamo, da nas bodo skrivnosti knjig, pravljic in slikanic,  popeljale v čarobni  svet, kjer je vse mogoče in kjer zmaga vedno tisto, kar je dobro in lepo.

                                                  Kristja Robek, pom. ravnateljice in Mojca Duša, vzgojiteljica