• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

Tradicionalni slovenski zajtrk – dan slovenske hrane

Obeležili smo že 11. tradicionalni slovenski zajtrk, katerega smo v našem vrtcu obogatili s tradicionalnimi slovenskimi kosili  preko celega tedna. Recepte za te jedi smo črpali iz lanskoletne knjižice receptov Kuha, kuha, kuhala, kuhala je babica, ki so jo ustvarili otroci z sodelovanjem s starši in njihovimi babicami pri projektu Turizem in vrtec v enoti Labod.

Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo med, kruh, maslo, mleko in jabolko ali drugo sveže ali suho sadje brez dodanega sladkorja. Vse sestavine, ki so jih otroci dobili, so bile pridelane v Sloveniji.

19. november je obenem tudi dan slovenske hrane. Strokovne delavke so na raznovrstne načine pripravile vzgojne vsebine na temo prehrane – lokalne, zdrave in tradicionalne. Spoznavali so, kako se prideluje med, nastali so čudoviti čebelnjaki, nekateri pa so si izdelali kar sami svoje maslo. Otroci so postali pravi likovni umetniki pri ustvarjanju Kranjske sivke z različnimi tehnikami.

Letošnje leto je tudi mednarodno leto sadja in zelenjave in tako smo otroke ozaveščali o pomenu sadja in zelenjave za naše zdravje, nekateri so sodelovali tudi v natečaju s svojimi likovnimi izdelki na to temo.

Naj bo ta dan prijazen opomnik, da zaužijemo večkrat  zdravo prehrano lokalnih pridelovalcev in tako naredimo nekaj dobrega za skupnost in kar je najpomembneje, za svoje zdravje.

Vrtec Ciciban Novo mesto