• Telefon : (07) 37-18-311
 • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
 • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

Prehrana


Skrb za otrokovo zdravje se prične s kvalitetnim zdravim prehranjevanjem, ki je eden izmed dejavnikov zdravega načina življenja. S tem, da otroku ponudimo čim bolj raznoliko in zdravo hrano, mu nudimo možnost za skladen rast in razvoj, dobro psihofizično počutje ter ustrezno odpornost, ki dolgoročno vpliva na zmanjšanje tveganja za pojavljanje bolezni v kasnejšem življenju.

Prehranjevanje otrok v vrtcu je del celotnega vzgojno izobraževalnega procesa, katerega namen je zagotavljati ustrezne obroke in navajati malčke na zdravo hrano, spodbujati samostojnost pri prehranjevanju in zagotavljati spodbudno klimo v času obrokov. Spodbujamo jih k oblikovanju prijetnega in umirjenega vzdušja, da jedo v urejenem okolju, ob lepo pogrnjenih mizicah, počasi, sede, da pravilno uporabljajo pribor in hrano dobro prežvečijo ter ob tem uporabljajo vljudnostne besede.

Otrok se v vrtcu navaja na nove okuse in jedi. Normalno je, da mu vsi doslej še neznani okusi in vonji niso takoj všeč. Pri takšni reakciji ne obupujemo, saj otrok pri spoznavanju hrane uporablja vsa čutila.

Izredno pomemben je vzgojni moment, ko strokovni delavci spodbujajo otroke pri prehranjevanju, kar je izrednega pomena, da otroci okušajo nove jedi in pojedo kar že poznajo. Naloga osebja in staršev je, da otroku na primeren in pozitiven način predstavi zdrav način prehranjevanja.

Pri načrtovanju jedilnikov v vrtcu Ciciban Novo mesto sledimo smernicam in praktikumu jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah, Priročniku z merili kakovosti za javno naročanje živil (Ministrstvo za zdravje, 2008), splošnim načelom in spoznanjem sodobne stroke, ki veljajo za zdravo prehrano ter posebnostim vrtčevskega okolja.

Pri tem skušamo upoštevati vse otrokove posebnosti in potrebe.

Svoje mnenje o hrani v vrtcu je podal naš sodelavec - glavni kuhar v kuhinji Labod. 


Kosilo za domov


Vsakodnevno po medijih poslušamo kako pomemben je zdrav način prehranjevanja, za katerega nam pogosto primanjkuje časa. Dinamičen življenjski slog je v današnji časih postal že stalnica. Ne glede na to, da prilagajamo naše urnike ter si skušamo urediti dnevni ritem, nam po navadi zmanjkuje časa za pripravo zdravega obroka. V Vrtcu Ciciban Novo mesto tako prehrano otrokom in zaposlenim nudimo vsak dan, kosila za domov pa ponujamo tudi zunanjim porabnikom.

V Vrtcu Ciciban Novo mesto posvečamo vso pozornost zdravi, polnovredni hrani. Naši obroki so resnično pripravljeni vsakodnevno iz svežih lokalnih živil, v veliki meri pridelanih na biološki način.

Kot vrtec delujemo trajnostno. V največji možni meri si prizadevamo, da naše delovanje kar najmanj obremenjuje okolje. V veliki meri kupujemo od lokalnih dobaviteljev, kar pomeni, da so transportne poti čim krajše. Prav tako je redko katera hrana za naše otroke porcijsko pakirana.   

Kosilo za domov si lahko naročite v naši centralni kuhinji, na telefonski številki 07 371 8 348, vsak delovni dan, do 8:30 ure zjutraj. Kosilo prevzamete pred kuhinjo enote Labod, Seidlova cesta 33, med 11:00 in 12:30 uro. Hrano izdajamo izključno v vašo prenosno posodo – menaško. Cena kosila znaša 6,39€ in se plača konec meseca (po položnici).


Načrtovanje jedilnikov


Večina otrok preživi v vrtcu dve tretjini svojega aktivnega časa, zato z vso odgovornostjo in strokovnostjo načrtujemo jedilnike, ki  so praviloma sestavljeni za en mesec vnaprej in so objavljeni na naši spletni strani in visijo na oglasnih deskah v vrtcih.  Pri sestavljanju jedilnikov sodelujemo: organizator ZHR in prehrane, vodji kuhinj ter predstavniki enot za prehrano. Ti zadnji nas tudi informirajo o ješčnosti oz. neješčnosti naših malčkov.

Da je prehrana v vrtcu uravnotežena, varna, zdrava in  pestra poskrbimo:

 • Z dnevno svežo pripravljeno hrano.

 Meso in mesne izdelke, mleko in mlečne izdelke, kruh in pekovske izdelke ter sadje in zelenjavo nam vsakodnevno sveže dobavljajo naši dobavitelji.

 • V tedenski jedilnik vključimo tako rdeče meso kot perutnino in ribe. Enkrat tedensko pripravimo brezmesni obrok.
 • V vsakodnevno prehrano vključujemo mleko in mlečne izdelke. Prav tako vsak dan v dnevne obroke vključujemo sveže sadje in svežo zelenjavo (v solatah, kot surovino za pripravo jedi-juh, priloge, glavne jedi).
 • V prehrano vključujemo tudi stročnice in žitarice.
 • Slaščice so v otrokovih očeh mnogo več kot le hrana, zato se nahajajo tudi na naših jedilnikih, vendar pa se jih vedno sveže pripravlja v naših kuhinjah in so na jedilniku enkrat tedensko pri enolončnicah.
 • Pri pripravi obrokov ne uporabljamo nobenih instant juh in jušnih koncentratov.
 • Slajenje poskušamo omejiti na minimum.
 • Omejujemo uporabo soli in maščob.
 • Uporabljamo kvalitetna olja (100% sončnično, repično, olivno in bučno olje).
 • V zajtrke vključujemo polnovredne izdelke iz  žit (ajdov kruh, ovseni, rženi, graham, …..), izogibamo se belemu kruhu.
 • Pri toplotni obdelavi se v večini poslužujemo zdravih načinov priprave hrane (dušenje, kuhanje, pečenje).
 • Poleg rednih obrokov (zajtrk, malica, kosilo) so otrokom ves dan na razpolago sveže sadje in voda.
 • Na jedilnike poskušamo čim večkrat uvrstiti ekološka živila ter živila, ki ne vsebujejo aditivov (kruh, pekovska peciva, mesni izdelki) ter živila lokalnih pridelovalcev (sadje, zelenjava, mleko, mlečni izdelki, moka in izdelki iz moke).
 • Jedilnike sestavljamo iz živil, ki so primerne letnemu času.
 • V starostni skupini 1-2 je prehrana prilagojena otrokovim prehranjevalnim in razvojnim  značilnostim.  Otrokom se prilagodi predvsem s konsistenco hrane.

Poleg uravnoteženi in varovalni prehrani se posvečamo tudi pripravi varne hrane. To pomeni, da je skrbno nadzorovana od trenutka, ko je sprejmemo v kuhinjski obrat, do trenutka dokler je ne postavimo na krožnik pred otroka. Imamo vzpostavljen notranji nadzor nad živil in postopki priprave od nabave do zaužitja (HACCP).

Hrano pripravljamo v dveh centralnih kuhinjah (kuhinja Labod in kuhinja Bibe), od koder se le-ta transportira v razdelilne kuhinje naših ostalih vrtcev.


DIETNA PREHRANA V VRTCU


Vsako leto se v našem vrtcu srečujemo z novimi primeri priprave dietne prehrane, kar pomeni, da se število otrok, alergičnih na določeno živilo, iz leta v leto povečuje. V otroškem obdobju se pogosto razvijejo alergije na kravje mleko, jajca, redkeje na pšenično moko, arašide, citruse, ….. Najpogostejše težave, ki jih povzročajo alergeni se pokažejo na prizadetosti prebavil (afte, celiakija, gastroenteritis, kolitis), na koži (ekcem, urtikarije) in na dihalih (astma, alergijski nahod).

Za otroke, ki potrebujejo dietno prehrano, se vrtec prilagaja dieti, ki jo predpiše specialist pediater, usmerjen v področje na sekundarni ali terciarni ravni, v skladu z veljavno medicinsko doktrino.  Medicinsko indicirana dieta mora biti opredeljena v skladu s katalogom diet, kot ga opredeljujeta Pediatrična klinika UKC Ljubljana in Klinika za pediatrijo UKC Maribor.

Načrtovanje dietnih jedilnikov v našem vrtcu  izhaja v čim večji meri iz osnovnega jedilnika z namenom, da so jedi po okusu in videzu čim bolj podobne jedem, ki jih zaužijejo ostali otroci. Želimo, da se otrok, ki potrebuje dietno prehrano,  ne počuti drugačnega od sovrstnikov in da ni prikrajšan  za določene jedi.

Pri alergiji na določeno živilo je dieta z izključitvijo znanega alergena najpomembnejši način zdravljenja:  pri alergiji na mleko iz prehrane odstranimo vso mleko živalskega izvora in njihove izdelke, pri alergijah na jajca izključimo vse vrste jajc in izdelke iz jajc. Posebej pozorni da živila ne vsebujejo jajčni lecitin E 322, pri alergiji na gluten izločimo vse žitarice, ki vsebujejo gluten….

Jedilnike za otroke s prehranskimi posebnostmi, vodi kuharica, ki skrbi za pripravo dietnih obrokov in se nahajajo v centralni kuhinji.

V primeru strožjih izločitvenih diet je potrebno individualno srečanje in posvetovanje s starši.

DOLŽNOSTI STARŠEV

 • na prehranske posebnosti otroka nas morate opozoriti še pred vstopom otroka v vrtec;
 • predložiti nam morate potrdilo medicinsko indicirani dieti za otroka. Potrdilo predložite ob ugotovljeni bolezni, ob vsakokratni spremembi ali prenehanju diete in sicer ga vročite vzgojitelju vašega otroka ali po e-pošti (sken)  na naslov: olga.zagar-tratar@ciciban-nm.si (OPZHR);
 • pred vstopom otroka v vrtec izpolnite tudi dietni vprašalnik, ki ga dobite v vrtcu; dietni vprašalnik vsebuje seznam dovoljenih in prepovedanih živil ter druge napotke, ki jih potrebujemo za pravilno pripravo dietnih obrokov. Dietni vprašalnik se posreduje  v centralno kuhinjo, razdelilno kuhinjo in vzgojiteljem otroka z dieto;
 • dosledno javljati odsotnost otroka;
 • poskrbite, da prinesete novo zdravniško potrdilo, ko staremu poteče veljavnost.

 

Za vse dodatne informacije pokličite na telefonsko številko 07 317 83 19 ali pišite na e-poštni naslov olga.zagar-tratar@ciciban-nm.si .

Da boste dobili vpogled v našo načrtovanje in  pripravo dietnih obrokov, si lahko pogledate prilagojene jedilnike za različne vrste diet (v prilogi spodaj).