• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

Kuharski kotiček


ZAKAJ JE DOBRO, DA OTROCI SODELUJEJO PRI PRIPRAVI HRANE?

Na spletni strani OKUSNO.JE piše:

- otrok, ki je sodeloval pri pripravi hrane, jo bo zelo verjetno tudi z največjim veseljem pojedel;

- kuhanje, pri katerem sodelujejo otroci in starši, družino povezuje in krepi njene vezi;

- z učenjem kuhanja otrok hkrati spoznava pomen zdravega prehranjevanja;

- med kuhanjem si otroci širijo besedni zaklad in večajo matematično znanje (npr. štejejo, tehtajo) ter razvijajo ustvarjalnost;

- s kuhanjem se otrok uči skupinskega dela in razdelitve vlog, kar mu bo koristilo pozneje v življenju;

- kuhanje spodbuja razvoj otrokovega mišljenja. Med kuhanjem otroci živila razporejajo, analizirajo, klasificirajo in primerjajo. Razvija se tudi problemsko učenje, ko morajo iz določenih živil, glede na dana navodila, pripraviti obrok;

- kuhanje je tudi odlična priložnost za razvijanje otrokovih motoričnih spretnosti. Ko otroci gnetejo, oblikujejo in mešajo, razvijajo hkrati grobo in fino motoriko. Koordinacija med očmi in kontrolo mišic pa se razvija, ko režejo, zlivajo, merijo in lupijo živila.«

Več kot 100 receptov, ki so primerni za mlade kuharske mojstre čaka na vas, da kakšnega preizkusite. Za pokušino vam en recept prilagamo, ostale pa dobite na zgoraj omenjeni spletni strani.


Jagodna krema s smetano


Primerno za vsako posebno priložnost ali le za lahek desert po odličnem kosilu. Priprava jagode kreme je tako preprosta, da jo bodo lahko naredili tudi otroci.

Priprava je hitra. Čas nam bo vzelo le hlajenje te odlične sladice.

  1. Jagode dobro operemo in jim odstranimo zelene dele. Nekaj jagod narežemo na rezine, ostale pa narežemo na manjše kose, ki jih s paličnim mešalnikom zmiksamo v jagodni pire. Limono operemo, nastrgamo lupinico in iz polovice iztisnemo sok.
  2. V skledi skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor, limonin sok, nastrgano limonino lupinico in jagodni pire. Sladko smetano z električnim mešalnikom čvrsto stepemo. Eno tretjino sladke smetane prihranimo za okras, ostalo pa z metlico previdno vmešamo v jagodno zmes. Prihranjeno smetano do uporabe shranimo v hladilniku.
  3. Piškote zdrobimo in jih razporedimo po dnu kozarčkov. Nežno jih prelijemo z jagodnim sirupom. Ob straneh kozarčka razporedimo jagodne rezine. S pomočjo žlice previdno napolnimo kozarce s pripravljeno kremo. Nato vse skupaj postavimo v hladilnik za dobro uro.

Preden sladico postrežemo, kremo okrasimo s prihranjeno sladko smetano in po vrhu nastrgamo malo čokolade.

Sestavine za 8 OSEB

35 dag jagod

150 g hrustljavih piškotov (polnozrnatih, mandljevih ipd.)

3 žlice jagodnega sirupa

250 g nemastne pretlačene skute

2 dl navadnega jogurta

4 žlic (trsnega) sladkorja

1 žlica vanilijevega sladkorja

1 limona

2,5 dl sladke smetane

50 g temne čokolade za okras

 

Tudi na spletni strani OBLIZNI PRSTE.SI  najdete ogromno receptov,  pri katerih lahko zelo aktivno sodelujejo otroci. Pomagajo lahko pri pripravi najrazličnejših sladkih jedi, pri pripravi namazov, napitkov, prigrizkov in celo čisto pravega kosila.

 

Pa dober tek!