Vrtec Ciciban

Novo mesto

« Nazaj

POMEMBNO OBVESTILO: 14. februarja stavkamo

31.01.2018

 

Spoštovani starši,

 

v zdajšnjem vsakdanjiku preživijo naši otroci v predšolskem obdobju veliko časa zunaj družinskega okolja, večina od njih je vključenih v javne vrtce. V slovenskih javnih vrtcih je kakovost bivanja malčkov in otrok na zelo visoki ravni in tudi številne mednarodne raziskave pritrjujejo, da je naša predšolska vzgoja med najkakovostnejšimi v Evropi. Zaposleni v vrtcih si prizadevamo, da so vaši otroci, ki nam jih vsak dan zaupate, deležni odlične in varne vzgoje ter si želimo, da bi tako ostalo tudi v prihodnje. Dostopna in dobra predšolska vzgoja predstavlja pomembno področje blaginje otrok in vsega prebivalstva, zato ne bomo dopustili, da bi se dosežena kakovost predšolske vzgoje v Sloveniji poslabšala in da se ne bi še zboljševala. Eno ključnih vlog pri ohranjanju in izboljševanju dosežene ravni imamo nedvomno pomočnice in pomočniki vzgojiteljic in vzgojiteljev, vzgojiteljice in vzgojitelji ter drugi strokovni delavci in delavke v vrtcih, vendar Vlada RS našega pomembnega, odgovornega in zahtevnega dela ne vrednoti ustrezno. Mednarodne in domače analize plač enoznačno ugotavljajo, da je vzgojno-izobraževalno delo plačano slabše kot delo na primerljivih delovnih mestih v drugih delih javnega sektorja, za katera je zahtevana enaka stopnja izobrazbe. Če vlada ne bo ustrezno ovrednotila dela izobraževalk in izobraževalcev od vrtcev do univerze, kakovost našega vzgojno-izobraževalnega sistema ne bo zdržala na ravni, ki zdaj še presega raven kakovosti v veliki večini evropskih držav in držav Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), temveč bo drsela navzdol.

 

Ker Vlada RS do zdaj ni prisluhnila našim številnim pozivom, naj zaustavi in preobrne trend zniževanja sredstev za izobraževanje ter odpravi nesprejemljivo nižje vrednotenje vzgojno-izobraževalnega dela, smo se bili prisiljeni odločiti za stavko. To je skrajno sredstvo, ki ga imamo zaposleni še na voljo, da bi izrazili nestrinjanje z nesprejemljivim odnosom slovenske vlade do vzgoje in izobraževanja, ter dosegli, da bi oblast uresničila naše upravičene zahteve, ki jim javno pritrjuje ministrica za izobraževanje dr. Maja Makovec Brenčič, v tem pa se ji je pridružil tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar. 

 

Na dan stavke, v sredo, 14. februarja letos, bodo vrtci tako zaprti. Zavedamo se, da bo to povzročilo največ nevšečnosti prav vam, cenjeni starši. Zanje se vam vnaprej iskreno opravičujemo, a vas obenem prosimo za razumevanje in podporo našemu prizadevanju, da bi za dobro naših otrok preprečili dolgoročno skrajno negativne posledice neustreznega odnosa Vlade RS do področja vzgoje in izobraževanja ter nesprejemljivo nizkega vrednotenja dela izobraževalk in izobraževalcev.  

 

V posameznih izrednih primerih bomo stavkajoči poskrbeli za tiste otroke, ki bi se sicer znašli v tveganih razmerah z vidika njihove varnosti. Vse enote našega vrtca bodo ta dan zaprte. Stavkajoči bomo v enoti Labod, ki bo dežurna enota za nujno potrebno varstvo otrok. Vas pa, cenjeni starši, prosimo, da izrazite podporo naši stavki in stavkajočim tudi tako, da svojih otrok v vrtec ne pripeljete.

V nasprotnem primeru prosimo, da o tem obvestite vzgojiteljice vašega otroka do petka, 9.2.2018.

 

Glavni stavkovni odbor SVIZ,

Barbara Udovč, sindikalna zaupnica Vrtca Ciciban Novo mesto