• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

HODILI SMO V VRTEC…

 na interaktivni razstavi v Dolenjskem muzeju od 3.3. do 7.5.2023

Z interaktivno razstavo Hodili smo v vrtec… se poklanjamo predšolski vzgoji, ki v organizirani obliki v Novem mestu poteka že 93 let, Vrtca Ciciban in Pedenjped Novo mesto pa kot samostojna javna vrtca obeležujeta 20 letnico delovanja.

Na pobudo obeh vrtcev je k pripravi razstave strokovno pristopil Dolenjski muzej in sodelovanje je prineslo odličen rezultat. Od samega odprtja razstave  je sledilo še nekaj dogodkov – vsi zaposleni so si razstavo ogledali pod vodstvom kustosa, v četrtek, 9.marca 2023 pa smo na dogodek in voden ogled povabili tiste, ki so svojim delom v vrtcih močno prispevali k predšolski vzgoji, ki jo poznamo danes  - upokojene sodelavke in sodelavce vrtcev.

Zanje so nastopili otroci in zaposleni – Cicizborček s Cicibendom iz Vrtca Ciciban ter pevski zborček Mali Pedenjped ob glasbeni spremljavi zaposlenih iz Vrtca Pedenjped. Po prisrčnih nagovorih direktorice muzeja, gospe Jasne Dokl Osolnik, kustosa Mateja Riflja in obeh ravnateljic – Mete Potočnik in Jožice Zec – so si prisotne upokojene sodelavke ogledale vodeno razstavo in izmenjale veliko dogodivščin ter prijetnih spominov.

Srečanje z mnogimi, ki so pisale zgodovino predšolske vzgoje, ki so s svojim poslanstvom dela v vrtcih vplivale na oblikovanje malih osebnosti je bilo izredno prijetno in čustveno obarvano. Ob ogledu so se obudili mnogi spomini in zgodbe, ugotavljali smo katere otroke je imela katera v vrtcu in kje so ti zdaj, kakšni so bili pogoji dela in normativi včasih in kakšni sedaj, v katerem vrtcu je katera delala in še in še…  Prijetni klepeti so se vrstili še ob pogostitvi, ki so jo družno pripravili zaposleni v kuhinjah obeh vrtcev.

Z nasmehi in besedami zahvale druga drugi smo se razšle z željo, da se kmalu spet srečamo.

 

Ravnateljica Vrtca Ciciban Novo mesto Jožica Zec

(foto: Robert Kokol / Foto Asja)