• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

 

NATEČAJ: NISI SAM

Beseda dobrodelnost je že sama po sebi dovolj zgovorna: delati dobro.

Ne v smislu, da zgolj dobro opravljamo svoje delo, temveč da delamo za dobro drugih ljudi. V času pred decembrskim prazničnem vzdušjem smo se strokovne delavke odločile, da sodelujemo v dveh dobrodelnih projektih, saj se nam je zdela to priložnost, da otroci začutijo, kako malo je potrebno, da bomo nekomu polepšali dan.

Napisali smo pismo drobne pozornosti na pobudo humanitarne akcije OZRK Novo mesto, v katerem smo zaželili neznanemu prejmniku predvsem zdravja in da bi bili tudi drugi prijazni z njim. V pogovor sva vključili vprašanja - ali otroci poznajo koga starejšega, kateremu pomagajo tako, da s svojimi starši prinesejo kaj iz trgovine, ga peljejo k zdravniku, mu odstopijo stol, ko vidijo, da težko stoji…?

Sklenili smo svoje roke v obliki srca in poslali stisk roke ter nasmejane obraze v obliki fotografije neznanemu prejemniku. Pogovorili smo se, kaj je kuverta, pismo, znamka in skupaj poiskali nabiralnik ter oddali naše pismo. Želimo si, da bi prejemniku naše pismo dalo vedeti, da ni sam ter mu prižgalo iskrice v očeh. V kuverto poleg pisma smo priložili tudi kuverto z našim naslovom, če nam bo prejemnik želel in zmogel odpisati. Vemo, da starejši dobivajo vse manj pristnih pisem in voščil, saj je napredna tehnologija zasenčila to navado.

V drugem projektu »Mala pozornost za velike korake« pa smo sodelovali z izdelavo voščil, ki bodo razdeljene starostnikom v domovih. Cilj je, da zberejo 21.000 voščilnic, ki bodo krasila sobe ljudem, ki jim ogromno pomeni to, da se nekdo spomni na njih z iskrenimi željami. Naj jih napolni skromna voščilnica z novim upanjem in veliko veselja. Trenutni čas, ki ga doživljajo starejši v domovih, stran od svojcev, prijateljev, je gotovo huda preizkušnja. Upamo, da jim bomo z našo majhno gesto pričarali,  da jim bo toplo pri srcu.  

A.J.