• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

V gozdu sem bil
in sem videl drevesa,
prijazno v gručah stojijo.
V gozdu sem bil
in sem božal drevesa,
skorje kot kruhek dišijo.

 V gozdu sem bil
in sem splezal med veje.
Mama, veter sem bil
in divje sem pel
in ves gozd se je majal,
kot sem želel.
(Vojan Tihomir Arhar)

V teh čudnih časih, ko vsi nekam hitimo, ko nas preplavljajo reklame, ko se od vseh, tudi otrok pričakuje, da so najboljši, najhitrejši, da vidijo in zmorejo vse, na drugi strani pa smo deležni številnih omejitev pri druženju, gibanju v zaprtih prostorih, smo se v vrtcu Ciciban odločili, da se vrnemo nazaj k naravi.

Gozd je tisti tihi sopotnik, ki nam daje zrak, ki ga dihamo, ga očisti nesnage, ki jo vsakodnevno spuščamo v okolje, daje les za toploto, ki jo potrebujemo v hladnih zimskih dneh, omogoča izdelavo papirja, na katerega narišemo naše ideje, nam ponudi hrano, ki popestri naš jedilnik, hrani vodo, ki jo pijemo, nudi okolje, kjer se spočijemo od vsakodnevnega hrupa in stresa. In nenazadje nam nudi prostor, kjer se razgibamo. Naše telo je namreč ustvarjeno za hojo, tek, plezanje in gibanje po naravi. Imamo čutila, ki nam dajejo najboljše informacije o okolju, v katerem živimo. Zato smo v Vrtcu Ciciban ponosni, da smo se uspeli priključiti mreži gozdnih vrtcev in šol.  

Otroci bodo tako skozi igro spoznavali gozdni bonton, razvijali motoriko, čutila, aktivno spoznavali naravo, krepili lastno zdravje, razvijali zaznavne sposobnosti in kreativnost, ob zavedanju lastnih sposobnosti pa izboljšali pozornost, koncentracijo in samozavest.

Narava je v naši okolici vsak trenutek dneva. Tiho čaka na nas, da se spomnimo nanjo in nas vsakič pričaka z novim presenečenjem. O tem pa vam bomo zagotovo kmalu postregli v kakšni od naših prihodnjih fotonovičk.

Vrtec Ciciban Novo mesto