• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

Bela moka, lonček vode,

košček kvasa, ščep soli,

če to dobro skupaj zmešaš,

fino se testo dobi.

Že pripravljena je peč,

hlebček kruha – dobra reč!

Tako je zapisal Janez Bitenc pred mnogimi leti in tako je še vedno. Tudi po našem vrtcu je v minulih dneh lepo, zelo lepo dišalo. Cel teden smo jedli jedi iz lokalno oz. slovensko pridelanih sestavin.

Tradicionalni slovenski zajtrk, s katerim smo zaključili teden, nas je tudi letos spodbudil k razmisleku o načinu prehranjevanja, o tem, kakšno hrano izbiramo in kaj jemo. Ta dan smo imeli za zajtrk bio maslo, domač kruh, bio jabolko, bio mleko, med lokalnih čebelarjev. Zajtrk za obliznit!

V skupinah smo vzgojiteljice preko celega tedna pripravljale raznolike dejavnosti, prek katerih so otroci spoznavali, da je taka hrana bolj zdrava in okusnejša.

Otroci so spoznavali življenje čebel in delo čebelarja, se več pogovarjali o hrani, pekli žemljice, pripravili slavnostne pogrinjke. Starejši otroci so z vodjo kuhinje v vrtcu Rokom Kotarjem imeli tudi čisto pravo kuharsko delavnico. Skupaj so skuhali juho in se ob tem še marsikaj naučili in to je bila taka super zelenjavna juha, da so jo pojedli do zadnje žlice. No, skoraj.

Kako živahno je v našem vrtcu in kaj vse zanimivega počnemo, so si v petek ogledale tudi novomeška podžupanja in uslužbenki urada za družbene dejavnosti, ki so nas počastile s svojim obiskom. V katere igralnice so pokukale, lahko pogledate v galeriji.

Foto: Peter Žunič Fabjančič in Vrtec Ciciban

I. Novak