• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

Izlet z vlakom-skupina Sovice

16.06.2024

Kekec

Težko smo pričakovali dan, ko smo se končno odpravili na izlet z vlakom na Uršna sela. Že pri prihajanju otrok v vrtec se je čutilo njihovo veselje, pričakovanje in vznemirjenje. Po zajtrku smo se uredili, si shranili v nahrbtnike pripravljeno malico in kosilo ter se odpravili proti železniški postaji-Kandija. Pogledi so uhajali na težko pričakovani vlak, ki se je pripeljal iz naše desne strani. Prav vsi so uživali v vožnji z vlakom in kukali skozi okna našega prevoznega sredstva. Ob prihodu smo prečkali cesto in se odpravili do manjšega igrišča, ki se nahaja blizu postaje. Otroci so seveda takoj preizkusili tamkajšna igrala a ni trajalo dolgo, ko je deklica iz skupine opazila nekaj na mizi... Le kaj je to? Otroci so prihiteli pogledat in čakalo nas je pismo škrata. Škrat nas je s svojim sporočilom popeljal v svet domišljije in nam naložil nekaj zanimivih izzivov, ki so jih otroci z veliko vnemo opravili. Uspelo nam je sestaviti skrito besedo in najti zaklad. Ooooo, kakšno veselje je bilo to:). Bil je čas za malico iz nahrbtnika, prosto igro, počitek,... Nato nas je radovednost gnala, kaj je tam naprej v tej vasi in smo se seveda odpravili na pot. Pot nas je peljala do čudovitega prostornega travnika, kjer so otroci tekali, se kotalili, iskali majhne živalice, se nastavljali sončnim žarkom in ležali v pokošeni travi, ki je prijetno dišala. Okrepčali smo se s kosilom in se odpravili na vožnjo z vlakom proti Novem mestu. Opazila se je otroška utrujenost, a na obrazih so bili nasmehi kar je bilo potrdilo, da smo skupaj preživeli zares čudovit dan.

 

Preberi več

Čebelice, čebelice...

24.05.2024

Kekec

V zadnjem času smo v sklopu projekta "Turizem in vrtec" namenili več pozornosti čebelam. Rdeča nit letošnjega projekta so lokalni kulinarični spominki s trajnostnim pridihom. Odločili smo se, da projekt povežemo s pridelavo medu. Obiskali smo trgovino brez embalaže Cekr, spekli medenjake in okušali različne vrste medu, ki so ga pridelali lokalni pridelovalci. Na druženje in čajanko ob svežih medenjakih smo povabili tudi starejše občane iz DSO Novo mesto. Naučili smo se zapeti tudi novo pesmico, izdelali čisto svoj čebelnjak iz odpadnega materiala, se igrali gibalne igre in obiskali bližnji čebelnjak. 

Preberi več

Pri Planikah je lepo

16.05.2024

Kekec

V naši skupini smo v zadnjem mesecu počeli en kup zanimivih stvari. Sejali smo zelenjavo in pripravili čisto svojo izmenjevalnico sadik. Veliko smo se igrali z žogami, premagovali različne gibalne izzive in izpolnjevali knjižice za projekt Mali sonček. Prav tako smo organizirali kolesarski dan in pokazali, kako pogumni in veliki smo že. Ustvarjali smo z glino, naredili svoj papir in še mnoge druge ustvarjalne dejavnosti. 

Kljub muhastem vremenu, smo se skoraj vsak dan odpravili ven in uživali v naravi ter svežem zraku. 

Preberi več

Ustvarjanje in sajenje rukole pri Planikah

02.04.2024

Otroci so pripovedovali o barvanju jajčkov, zato smo se odločili, da jih bomo izdelali tudi v vrtcu. Hitro smo poprijeli za voščenke, čopič in tuš ter ustvarili čudovite vzorčke. 

Ker radi hodimo v naravo, smo ustvarjali tudi z naravnim materialom. V tem času smo se pogovarjuali o pomladi, kaj se v tem letnem času dogaja z naravo. Spoznali smo kaj potrebuje rastlina za rast in posadili svojo rukolo. Ko smo se po praznikih vrnili nazaj v vrtec nas je čakalo prav bogato zeleno presenečenje v lončkih. 

 

Preberi več

Svetovni dan voda

01.04.2024

Kekec

Otroci skupine Sove so se na svetovni dan voda (22.marca) sprehodili do potoka Težka voda ter se igrali ob njem. Opazovali in razmišljali so:

"Kam teče potok?"

"Zakaj je tako visok?"

"Zakaj vodo sploh potrebujemo?"

Zakaj je potrebno z vodo varčevati?"

V potok so spustili leseni čolniček iz paličic ter opazovali njegovo plovbo. Prisluhnili so tudi njegovemu žuborenju in se sproščeno potopili v svet domišljije, ki jih je popeljala h "gradnji hišk za mravljice".

Preberi več

RAGOV LOG

19.03.2024

Kekec

Otroci iz skupine Veverice smo se odpravili raziskovat gozd. Spremenili smo se v gozdne živali,tekali smo med drevesi, hodili po deblih, plezali čez jarke, preskakovali veje. Iskali smo živali in opazili polža ter veščo. Za zaključek smo nabrali gozdne plodove in se igrali igrico Kaj se skriva v vrečki.

Preberi več

Maškare

15.02.2024

KEKEC

V vrtcu Kekec so se zbrale maškare vseh treh skupin in se predstavile na modni pisti.

Potem so rajale, pele in plesale, da bi odgnale zimo...

Preberi več

Gibamo se in skrbimo za zdravje-skupina Sovice

31.01.2024

Kekec

V prvih dneh meseca smo odkrivali in spoznavali, kako lahko sami skrbimo za zdravje in dobro počutje. Poleg zdrave prehrane je pomembno tudi gibanje in ravno tega imamo najraje. Sneg je poskrbel, da smo pridobili nove izkušnje tako na gibalnem kot tudi na senzornem področju. Na snežni petek smo se po snegu valjali in kotalili, med sprehodom pa uspeli narediti mini snežaka. Za malico  smo si pripravili sadno solato in jo z veseljem snedli. Obiskali smo tudi Dolenjski muzej, kjer smo si ogledali razstavo in se udeležili delavnice, kjer so otroci ustvarjali iz gline in narisali škrata.

 

Preberi več

Ustvarjalnost in ostale aktivnosti v predprazničnem času

07.01.2024

Kekec

Mesec december je čas, ko si tudi v vrtcu polepšamo vzdušje z različnimi aktivnostmi. Vsakodnevno poskrbimo, da potekajo obroki ob prijetnem vzdušju ob svečkah in praznični glasbi, veliko časa namenimo ustvarjanju in okraševnaju, ne pozabimo pa niti na ples, petje in druženje z ostalimi otroki.

Tako nam je uspelo okrasiti našo igralnico in hodnike, speči piškote za čajanko s straši, prebrati veliko zgodb z praznično vsebino ob smrečici, se pogovarjati o voščilih ter celo obiskati pošto in ugotoviti na kakšne načine lahko pošta potuje.

V telovadnici pa nas je nekega dne, tik pred prazniki, pričakalo presenečenje do katerega so nas vodile zvezdice in snežinke. Še dobro, da smo našli skrito pismo, ki nam je razkrilo čemu se je znašlo pred nami leseno gledališče in kaj je naša naloga. Nekdo je za nas pustil paket z pentljo in nas povabil k poslušanju zgodbe. Ugotovili smo, da imamo različne želje in najpomembneje je, da se imamo radi in smo prijazni drug z drugim. Presenečenja imamo radi in tako smo se zelo razveselili darilc, ki so se skrivala v paketu.

Ob razmišljanju kaj si želimo v novem letu pa so otroci med drugim omenili, da si želijo snega. Kdo ve, morda pa se želja kmalu uresniči...

Preberi več

Čarobni december

26.12.2023

KEKEC

Mesec december je v vrtcu še posebej čaroben.

V skupini Veverice smo najprej začeli izdelovati okraske. Da bi bilo še bolj čarobno, smo igralnico okrasili še z lučkami in smrečico, ki smo jo izdelali iz naravnega materiala. Poslušali smo skrivnostne pravljice in peli praznične pesmi, izdelovali novoletne voščilnice, pekli slastne piškote za čajanko s starši, sejali božično žito...

Otroci so prisluhnili in se zabavali ob škratovih dogodivščinah, jih iskali po vrtcu in se veselili darila.

I.B.

Preberi več