Vrtec Ciciban

Novo mesto

« Nazaj

Cicibani skrbimo, da bi ostali zdravi

29.03.2018

 

V Glasilu Mestne občine Novo mesto, ki je izšlo v teh dneh, je objavljen tudi članek iz Vrtca Ciciban Novo mesto. Povabljeni k branju!

V predšolskem obdobju si otroci pridobivajo izkušnje in vzorce vedenja, ki jih večinoma obdržijo vse življenje. Obdobje do 6. leta starosti je ključnega pomena, zato v vrtcu veliko pozornost namenjamo usvajanju ravnanj, ki ohranjajo dobro počutje in prispevajo k oblikovanju zdravih življenjskih navad. Kaj vse v vrtcu naredimo, da bi ostali zdravi in kako razumejo zdrav duh v zdravem telesu, so razmišljali otroci starejših skupin v Vrtcu Ciciban Novo mesto.

Nana Tia: V vrtcu si umivamo zobe. Pa na zraku se gibamo. Redno jemo in pijemo. Za zdravje moramo skrbet, da živimo. Velikokrat sem že zbolela. Takrat se nisem počutila dobro, slabo je to. Če zboliš in na primer imaš raka, lahko še umreš. Zdrav duh je mogoče zdravnik.

Neža: Za zdravje pijem čaj in jem med. Je pa tudi res, da ne smeš jest samo med. Je treba tudi kruh zraven. Ni mi všeč, če sem bolna. Takrat ne morem v vrtec, ostanem doma, da ne okužim drugih. Če zbolim, samo ležim v postelji in televizijo gledam. Zdrav duh pomeni, da si zdrav.

Matevž: Ta pravi čas je treba noter, da nas ne zebe. Tudi če doma umiješ zobe, jih moraš še enkrat v vrtcu. Pa dobro si je treba rit obrisat in roke potem dobro z milom umit, da ti ne ostanejo tisti bacilčki. Ko si bolan, je hudo, ker moraš veliko sirupov jest in kakšni so tudi nagnusni, ampak jih moraš vseeno jest, da se pozdraviš. Če slabo skrbiš za zdravje, lahko večkrat zboliš in če večkrat zboliš, lahko kdaj tudi umreš. Zdrav duh pomeni, da si zelo zdrav, da imaš dobro okostje.

Nina: V vrtcu jemo zdravo hrano. Jemo sadje in zelenjavo, samo solato jaz ne jem. Sem bila tudi že bolna. Če ne ješ zdrave hrane, lahko zboliš.

Marko: Veliko hrane je dobro za zdravje in veliko moramo lulat. Če ostanemo žejni, ne moremo lulat. Če ne lulamo, ni zdravo. Za zdravje moramo skrbet, da ni treba v bolnico. Jaz sem bil že v bolnici. Ni bilo dobro tam. Z injekcijo so me pikal, to je bolelo. Še spal sem v bolnici, ko sem bil bolan.

Ota: V vrtcu čim več zdravo jemo. Zdrava so jabolka in hruške. Če ne skrbiš za zdravje, lahko zboliš. Ko sem bila bolna, mi je bilo slabo in bruhala sem. Ne vem, kaj je to zdrav duh. Ne vem, če ga jaz imam?

Martin: V vrtcu poskrbimo za naše zdravje. Danes sem malo poskusil hrano, ki mi ni bila všeč. Za zdravje je treba skrbet, da ne zboliš, da ti bakterije ne pridejo ali pa da se ti srček ne ustavi. Ker če zboliš, se ne moreš igrat. Zdrav duh pomeni, da si zdrav.

Nikolaj: Jemo zdravo hrano, na primer zelenjavo. Jaz jo jem, špinačo imam najraje. Jemo paradižnik, fižol. Ko zboliš, kašljaš, imaš vročino, bruhaš. Eni tudi raka dobijo. Ko sem bil dojenček, sem bil želodek in sem za maškare zbolel. Zdrav duh pomeni, da je zdrava duša.

Iza: Danes sem v vrtcu pojedla sadje, to je bilo dobro za zdravje. Kakat pa lulat moraš tudi, pa roke si umit. Ker če roke take v usta daš, še gliste lahko dobiš in zboliš. Ko zboliš, ti ni dobro, pa bruhaš. Bolje je biti zdrav v vrtcu. Zdrav duh je tisti, ki te hoče pozdravit.

Irena Novak, dipl. vzgojiteljica, Vrtec Ciciban Novo mesto