• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

Labod


Mesec februar je bil pri Metuljih kulturno obarvan. V prvem tednu februarja smo spoznavali našo državo Slovenijo, njene znamenitosti ter simbole. Potovali smo skozi vso Slovenijo in preko gibalnih aktivnosti splezali na Triglav, se plazili po Postojnski jami, prečkali našo najdaljšo reko Savo in lovili ljubljanskega zmaja. Spoznavali smo slovensko zastavo z grbom, jo likovno upodobili, prav tako pa smo prisluhnili tudi himni. Drugi teden februarja je bil namenjen pogovoru o kulturi s poudarkom na spoznavanju našega največjega pesnika, Franceta Prešerna. Z ogljem smo risali njegov portret in prisluhnili njegovi baladi Povodni mož. Odločili smo se, da tudi mi priredimo ples, zato so si dečki v ta namen izdelali izdelali klobuke, deklice pa plesne obleke. Zaplesali smo v parih ob poslušanju klasične in slovenske ljudske glasbe.

Sledil je najbolj norčav teden v letu, pustni teden, ki smo se ga še posebej razveselili, saj so se zopet odprla vrata vrtca za vse otroke. Pisano smo okrasili igralnico, otroci so v vrtec prinesli svoje pustne kostume in priredili smo pravo predstavitev pustnih mask. Temu je sledilo rajanje in ples. Podali smo se tudi v raziskovanje tradicionalnih slovenskih pustnih mask ter se podrobneje seznanili s kurenti, laufarji in škoromati. Pekli smo pustne krofe.

Zadnji teden februarja je bil namenjen gledališki dejavnosti. Izdelali smo namizno gledališče, nato pa so si otroci ogledali lutkovno predstavo Mojca Pokrajculja. Seznanjali smo se z različnimi lutkovnimi tehnikami in animirali različne vrste lutk: prstne lutke, lutke na palici in senčne lutke. Vsak otrok si je izdelal svojo lutko in jo ob koncu tedna odnesel domov.

Ker pravljice bogatijo otrokovo življenje smo čas pred počitkom vsakodnevno namenjali prebiranju slovenskih ljudskih in drugih pravljic.

Vsakodnevno smo bivali na prostem, hodili smo na sprehode, obiskali gozd, se igrali na igralih, tekali po ploščadi, se igrali v peskovniku …

Mesec februar je zelo hitro minil, veliko novega smo spoznali, videli, preizkusili … Otroci so se hitro navadili nazaj na vrtčevsko rutino in sedaj že “udomačeno” korakamo v mesec marec in novim dogodivščinam naproti. O tem pa naslednjič …

J. F.


Za pregled slik se morate prijaviti.