• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

Pohod z lampijoni in delavnice Svetloba-senca, skupina Pikapolonice

11.12.2019

Labod

Skupina Pikapolonice smo se skupaj s starši in otroci odpravili na krajši sprehod z lampijoni. Po pohodu smo se podružili še v vrtcu, kjer smo imeli delavnice na temo Svetloba-senca. Otroci so skupaj s starši poigrali s svetlobnimi kockami, svetlobno mizo, izdelovali senčne lutke za senčno gledališče in risali na folije, ki so jih nato projecirali na grafoskopu. 

Preberi več

November v skupini Muce

08.12.2019

Labod

Novmber je za nami... 

Preberi več

Novoletne medskupinske delavnice- sk. Zajci in Pikapolonice

08.12.2019

Labod

Otroci skupine Zajci in Pikapolone smo se podružili med izdelavo okraskov iz slanega testa, igralno delavnico in dramatizacijo pesmi "Janko in Metka" ter zgodbe Palček Pohajalček na grafoskopu. Okraske iz slanega testa smo kasneje obesili na smrečico in ob njej rajali ob praznični glasbi.

Preberi več

Učni sklop "Moje telo" in "Jesen"- skupina Pikapolonice

08.12.2019

Labod

V skupini Pikapolonice smo se učili o človeškem in živalskem telesu, šteli in spoznavali imena prstov, poimenovali, risali in iz gline oblikovali dele našega telesa, ter se zabavali in razgibali na temo preko raličnih iger in pesmi. K nam je prišla tudi medicinska sestra iz zdravstvenega doma in izvedla delavnico "Moje telo". 

Preberi več

Skupina Piščanci- skrb za zdravje

30.11.2019

Labod

V otrocih se je prebudilo zanimanje za higieno, ko smo imeli na obisku medicinsko sestro, ki nam je pripravila delavnico o osebni higieni. Odločili smo se, da raziščemo, kako pomembna je higiena, kaj so bacili in kako pravzaprav skrbimo za naše zdravje. Pogovarjali smo se, kaj moramo jesti in na kakšen način lahko ohranimo naše zdravje. Otroci so prinesli od doma sličice živil, ki so jih razporejali na zdravo in nezdrava živila, skupaj smo ustvarili prehransko piramido in okušali razne okuse, kaj je kislo, sladko, slano...Ugotovili smo, da je gibanje eno izmed najpombnejših dejavnikov, da ostanemo zdravi. V telovadnici smo imeli vadbeno uro Čebelice iščejo med, kar je bilo povezano s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Otroci so spoznali preko dokumentarnega filma, kako nastane med- za bolj obarvano in posebno obeleženje tega dne, so si izdelali čebelje krone in svoje pogrinjke, preko katerih so se učili tudi, kam postaviti pribor ter krožnik. Učili smo se novo deklamacijo o Bacilih ter se gibali ob pesmi Čajnik- za boljšo predstavo smo kuhali čaj v pravem čajniku in imeli čajanko. Otroci so se urili tudi v rezanju sadja ter uživali, ko so si sestavili sadno kupo po svojih željah. Toliko sadja že dolgo nismo pojedli...

A.J.

 

Preberi več

Ustvarjanje z glino pri Metuljčkih

24.11.2019

Labod

V skupini Metuljčki smo spoznavali glino in z njo ustvarjali. Najprej smo naredili poskus s suho glino in kamni. V eno vedro smo dali kamne, v drugo suho glino, za katero smo najprej tudi menili, da je zgolj še en kamen. Oboje smo zalili z vodo in opazovali več dni. Kamni so ostali enaki, v vedru s suho glino pa se je nekaj spremenilo. Naš »kamen« je postajal mehkejši. Ugotovili smo, da imamo v drugem vedru v resnici glino. Glino smo opazovali, tipali in vohali. Oblikovali smo jo z gnetenjem, tolčenjem, zvijanjem, božanjem, ščipanjem in še marsičem. Vanjo smo tudi odtiskovali s tulci in oblikovali vsak svoj lonček. Našim prstom smo pustili prosto pot in ustvarili mamice, palačinke, rojstnodnevne torte, morske pse, dinozavre in številne druge zanimive stvari.

 

D. Z. D. 

Preberi več

POLŽI RAZISKUJEMO PROSTOR

22.11.2019

Labod

Ko miza na glavi stoji,

noge prepletemo ji.

V mini kotičkih živali svoj dom dobijo,

iz odpadnega materiala ustvarjalno gradimo.

Avtomobile pod streho spravimo,

dojenčke nežno uspavamo.

Ovire pa lahko prestopimo,

ali jih podplezamo.

Če prostor v prostoru spreminjamo,

domišljijo, igro in gibanje razvijamo.

 

Otroci skupine Polži

Preberi več

Obisk mini golfa

18.11.2019

Labod

Na povabilo gospoda Matjaža smo skupine Zajci, Polži in Ježi obiskali Golfy City center na Seidlovi ulici. Seznanili smo se z opremo za igro golfa, se ogreli z različnimi igrami, nato pa smo se v igri golfa tudi preizkusili. Bilo je poučno in zabavno.

Za povabilo se gospodu še enkrat zahvaljujemo.

A.G.

Preberi več

Ježi - skrb za varnost in zdravo telo

18.11.2019

Labod

Ježki smo navihani in kaj hitro se pripeti nezgoda. Zato smo medse povabili zdravstveni delavki iz Zdravstvenega doma Novo mesto, ki sta nam predstavili, kako poskrbeti za čistočo zob, rok, in noskov. Pokazali sta nam, kako skrbimo, da ne pride do nesreče in kako si pomagamo, če do nje ne pride. 
Pa to še ni vse. K nam je prišel tudi planinec Mihec. Povedal nam je, da se moramo v gorah, pa tudi v hladni polovici leta obleči na čebulo!!!
Malo se nam je zdelo čudno, a smo ugotovili, da to pomeni, da se oblečemo v več plasti. Potem smo mu pomagali obuvati pohodne čevlje in napolniti nahrbtnik. Preizkusili smo tudi njegovo opremo, ki ga varuje na gorskih poteh. To smo uživali...

 

Preberi več

Teden slovenske hrane pri Polžih in Ježih

18.11.2019

Labod

Ob tednu slovenske hrane smo otroci skupine Polži in Ježi spoznavali slovenske jedi. Pogovarjali smo se o tem, kaj sodi k tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. Ugotovili smo, da pot od zrna do kruha ni tako enostavna kot se zdi na prvi pogled. 

Polži smo spekli belokranjsko pogačo, Ježki pa smo zamesili testo in spekli hrustljave žemljice. Zapovrh smo iz smetane naredilo surovo maslo. Ugotovili smo, da je to dolgotrajno delo. Kako je moralo biti šele v starih časih, ko si niso mogli pomagati z električnim mešalnikom. Sveže narejeno maslo se je res prileglo ob še topli pogači.

Ob koncu tedna smo si izdelali še pogrinjke in uživali ob tradicionalnem slovenskem zajtrku. Po zajtrku pa...

kranjsko čebel'co spoznali smo s prijazno gospo, 
od nje je znanje do Polžkov in Ježkov prišlo,
matica in trot s svojo čebeljo družino,
spominja na našo vrtčevo skupino.

Da se v panju bolezen ne zaredi,
čebelica  vosek, propolis in med naredi.
Čebelar za čebelice marljivo skrbi,
za nagrado si z njimi medek deli.

In kaj si vsak čebelar želi?
Da v njegovih panjih medi!

NAJ MEDI!

 

Preberi več