• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

FEBRUAR PRI METULJIH - MESEC KULTURE

27.02.2021

Labod

Mesec februar je bil pri Metuljih kulturno obarvan. V prvem tednu februarja smo spoznavali našo državo Slovenijo, njene znamenitosti ter simbole. Potovali smo skozi vso Slovenijo in preko gibalnih aktivnosti splezali na Triglav, se plazili po Postojnski jami, prečkali našo najdaljšo reko Savo in lovili ljubljanskega zmaja. Spoznavali smo slovensko zastavo z grbom, jo likovno upodobili, prav tako pa smo prisluhnili tudi himni. Drugi teden februarja je bil namenjen pogovoru o kulturi s poudarkom na spoznavanju našega največjega pesnika, Franceta Prešerna. Z ogljem smo risali njegov portret in prisluhnili njegovi baladi Povodni mož. Odločili smo se, da tudi mi priredimo ples, zato so si dečki v ta namen izdelali izdelali klobuke, deklice pa plesne obleke. Zaplesali smo v parih ob poslušanju klasične in slovenske ljudske glasbe.

Sledil je najbolj norčav teden v letu, pustni teden, ki smo se ga še posebej razveselili, saj so se zopet odprla vrata vrtca za vse otroke. Pisano smo okrasili igralnico, otroci so v vrtec prinesli svoje pustne kostume in priredili smo pravo predstavitev pustnih mask. Temu je sledilo rajanje in ples. Podali smo se tudi v raziskovanje tradicionalnih slovenskih pustnih mask ter se podrobneje seznanili s kurenti, laufarji in škoromati. Pekli smo pustne krofe.

Zadnji teden februarja je bil namenjen gledališki dejavnosti. Izdelali smo namizno gledališče, nato pa so si otroci ogledali lutkovno predstavo Mojca Pokrajculja. Seznanjali smo se z različnimi lutkovnimi tehnikami in animirali različne vrste lutk: prstne lutke, lutke na palici in senčne lutke. Vsak otrok si je izdelal svojo lutko in jo ob koncu tedna odnesel domov.

Ker pravljice bogatijo otrokovo življenje smo čas pred počitkom vsakodnevno namenjali prebiranju slovenskih ljudskih in drugih pravljic.

Vsakodnevno smo bivali na prostem, hodili smo na sprehode, obiskali gozd, se igrali na igralih, tekali po ploščadi, se igrali v peskovniku …

Mesec februar je zelo hitro minil, veliko novega smo spoznali, videli, preizkusili … Otroci so se hitro navadili nazaj na vrtčevsko rutino in sedaj že “udomačeno” korakamo v mesec marec in novim dogodivščinam naproti. O tem pa naslednjič …

J. F.

Preberi več

FEBRUAR Žogice

26.02.2021

Labod

Februarja smo praznovali pust.

V toplejših dneh pa smo se odpravili na sprehod z bibo, opazovali okolico, imeli "piknk" na igrišču in igrali lutkovno igro o Razbiti buči.

Preberi več

Skupina Muce- Delamo, se učimo in igramo

24.02.2021

Labod

V skupini Muce smo se v januarju in februarju zopet zbrali v večjem številu. Veliko smo se igrali v kotičkih in spoznavali nove igre.

Učili smo se o pticah in jim obnovili hišico, ki smo jo postavili ob vrtcu. Zdaj pridno skrbimo zanje in jih hranimo.

Preizkusili smo se v teku na smučeh, tokrat samo v igralnici. Zagodli smo na violino in veliko peli. 

Razveselili smo se novih predpasnikov, ki so jih za nas sešile pridne roke naših vzgojiteljic v enoti, sedaj še raje kuhamo v našem kuhinjskem kotičku. 

Pust...to je bil dan pustnih šem, plesa in petja. Sedaj pa komaj čakamo na pomlad.

T.O.

Preberi več

Pust, krivih ust- skupina Pikapolonice

16.02.2021

Labod

Skupaj smo preganjali zimo, zato smo glasno peli, plesali, ropotali in topotali....

Preberi več

Tralala pust je tu!

16.02.2021

Labod

Tralala hopsasa, 

pustna je šema, 

spet k nam v vrtec prišla, 

da bi zapela ... 

Vrtec Labod

Preberi več

Januarske dogodivščine- skupina Miške

28.01.2021

Labod

V januarju so se otroci seznanili z novim športom-tek na smučeh. Vrtec je kupil podlage za vadbo v notranjih prostorih, smučarske čevlje ter smuči. Po seznanjanju na izobraževanju, kako se rokuje in kako otroku približati ta šport, smo se lotili praktičnega dela. Otroci so spoznali opremo,  sodelovali pri poligonu v igralnici na podlagah za učenje prvih korakov, se gibali na različne načine - plazenje, lazenje, hoja, tek, plezanje, guganje, skoki in padci, potiskanje in vlečenje, dvigovanje in nošenje, rokovali z različnimi predmeti. Tekli so med ovirami, hodili po črti in razvijali veščine, ki so potrebne, da ohraniš ravnotežje na smučeh. Sedaj čakamo pošiljko snega, da testiramo smuči na pravem snegu. Lotili pa smo se zanimive likovne dejavnosti, in sicer slikanja z vodenimi barvami v naravi. Po igri s snegom smo se umirili na tak način, da so otroci dobili vsak svoj čopič in nato so slikali po snegu, opazovali, kaj se zgodi, če čopič ni dovolj moker ali kakšna je razlika med debeljšim čopičem in tanjšim. Spoznali smo se tudi z novo deklamacijo Hladilnik za snežaka, ki so se je  s pomočjo slikopisa hitro naučili. Izvedli smo nastop za otroke, ki so v domačem varstvu in poskrbeli, da ohranijo stik z vrtcem preko videoposnetka. Otroci se radi igrajo v gibalno- sprostitvenem kotičku, kjer izvajajo preproste vaje joge in prebirajo knjige. Vsak dan postajajo vse bolj samostojni in presenečajo s svojim besednim zakladom.

A.J.

Preberi več

Zajčki uživamo v zimskih radostih

22.01.2021

Labod

Mesec januar nam je natrosil nekaj snega katerega smo izkoristili za igro in učenje.

Otroci so preizkusili tekaške smuči in se najprej navajali na novo obutev, smuči in premikanjem na primerni podlagi v igralnici. Novo pridobljenje izkušnje so nato prinesli na sneg kjer so nekateri že prav zares tekli na smučeh. Uživali smo tudi v lopatanju, dričanju in valjanju v snegu. Ker pa brez sneženega moža ne gre smo se lotili tudi valjanja velikih kep in kiparjenja. Otroci pravijo, da si želijo še snega, zato si želimo, da nas narava kmalu spet preseneti s svojimi belimi darovi.

A.G.

Preberi več

Žogice pozimi

18.12.2020

Labod

V času, ko z otroki preživljate dneve doma, se lahko igrate naslednje igre. Zimski pozdrav iz vrtca.

 

Klipa klipa (gibalnica na kolenih)

Posnetek iz trenutne skupine:

https://www.dropbox.com/s/ a3oq6oaxftltq9h/VID_20201208_ 114453.mp4?dl=0


Klopa, klopa, klopa, klop (malčka daš na kolena)
konja ženeta v galop, (primeš za roke, tako da jaha konjička)
potlej hop, čez vodo skok,
jezdec pa v vodo - cmok! (pri cmok razpreš noge in pade v luknjo!

 


Ples KUČI-ČI

Posnetek iz trenutne skupine:

https://www.dropbox.com/s/ igf4oqrzljae5i2/VID_20201208_ 120056.mp4?dl=0

V priponki imate en posnetek za ples z mojimi navodili, en pa brez.

Slednjega lahko uporabite, da otroci pokažejo še druge dele telesa:  kolena, nos, trebuh, komolce, prste…

 

Preberi več

Skupina Zajci-teden otroka

13.11.2020

Labod

Tudi v skupini Zajci smo ob tednu otoka sledili sloganu Odgovor je pogovor.

Otroci so pripovedovali kaj je za njih pogovor, s kom se radi pogovarjajo ter na kakšne načine se lahko pogovarjamo. Ker smo ugotovili da se velikokrat pogovarjamo preko telefona smo si jih izdelali kar iz odpadne embalaže ter jih preizkusili. Ne boste verjeli, delujejo:). Kar nekaj časa smo namenili spoznavanju čustev, se igrali različne igre in spoznali zgodbo Piščanček Pik preko kamišibaja.

Obiskali smo tudi gozd v bližini našega vrtca saj nas je zanimalo ali se tudi gozd pogovarja. Ugotovili smo da tudi gozd ponuja odgovore na naša vprašanja. Radi bi se igrali, kje so igrače? Hitro smo ugotovili, da nam le ta ponuja veliko priložnosti za igro in  urjenje naših čutil (igrali smo se s palicami, gradili šotore, kurili ogenj, objemali drevesa, tipali mah, poslušali šelestenje listja in oglašanje ptic,...).Svojevrsten izziv pa nam je ponudila tudi pot do gozda, ki je bila močno blatna in mokra da je kar cmokalo pod našimi škornji, kar se nam je zdelo še posbeno zabavno.

A.G.

Preberi več

Metuljčki v mesecu otroka

09.11.2020

Labod

Tema letošnjega meseca otroka je bila »Odgovor je pogovor« in v skupini Metuljčki smo veliko preizkušali in se pogovarjali. Osredotočili smo se na naša čustva in občutke ter jih poskušali ubesediti. Pogovarjali smo se, kje čutimo določena čustva in kako jih lahko izrazimo. Spoznali pa smo tudi nove tehnike sproščanja, ki nam bodo pomagale pri spoprijemanju s čustvi.

Preizkusili smo tudi naše čute in z njimi spoznavali jesenski čas. Odšli smo v gozd in na travnik ter tipali različne površine, v igralnici pa z naravnim materialom delali zanimive odtise. Poslušali smo zvoke narave ter ustvarjali glasbo z instrumenti, ki smo si jih poiskali in ustvarili v naravi. Nabirali in raziskovali smo jesenske plodove, listje in palice ter z njimi ustvarjali. Vonjali smo plodove in jesensko sadje. Slednjega smo tudi okušali. Prav tako pa smo se lotili peke jabolčne pite. Ta je bila tako okusna, da je izginila še preden bi jo pečeno lahko fotografirali.

 

D. Z. D.

Preberi več