• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

 

Jaz sem jaz odkar živim, čutim, mislim, jem in spim. Jaz imam svoje srce, mamo, očka in ime. Jaz nebom nikoli ti. Vsak je to, kar se rodi. Tudi kadar se igram, sem le to, kar hočem sam (JAZ SEM JAZ, Z. Majhen).

Mesec marec je bil razdeljen na dva podsklopa, prvi del meseca je bil namenjen spoznavanju sebe, drugi del pa je bil namenjen družini. Najprej smo ob ogledu slikanic spoznavali zgradbo človeškega telesa, njegove dele, skelet, pokukali pa smo tudi, kaj se skriva v naši notranjosti. Ob različnih dejavnostih smo preučevali svoje telo in njegovo delovanje: poslušali in narisali smo bitje srca, spoznavali potovanje hrane po telesu, se skozi igro učili pravilnega dihanja ter z jogo utrjevali svoje mišice.

Ko smo dodobra spoznali človeško telo, smo se posvetili našim petim čutilom. Okušali smo različno hrano, vonjali dišavnice, hodili po čutni poti, prisluhnili različnim zvokom, se igrali s svetlobnimi telesi, daljnogledi …

Kar nekaj časa smo posvetili tudi spoznavanju in izražanju svojih čustev, pri čemer smo se osredotočili na štiri osnovna čustva – veselje, jeza, žalost, strah. Vsako čustvo smo spoznavali skozi pravljice, se o njem pogovorili in skupaj iskali načine, kako pregnati strah, jezo in žalost. Tako smo v igralnici uredili kotiček za veselje, kotiček za premagovanje strahu in izdelali koš za jezne slike.

Vsak otrok je v individualnem razgovoru z vzgojiteljico in ob pomoči slikovnega gradiva izdelal svoj osebni plakat »To sem jaz«. Plakate smo primerjali med seboj in ugotovili, da smo si med seboj različni tako po zunanjem videzu (oči, lasje, velikost) kot tudi po tem, kaj imamo radi, kako se počutimo, kaj si želimo …

Drugi del meseca marca je bil namenjen družini.  S pomočjo knjig smo se seznanjali z različnimi oblikami družine in družinskih skupnosti. Otroci so veliko pripovedovali o domu, družini in o svojih doživetjih z njo. Poimenovali so družinske člane po imenih in po družinski vlogi, skupaj smo izdelali diagram in ugotovili, da živimo v različnih družinah. Spoznavali in preizkušali smo se v različnih hišnih opravilih: obešali smo perilo, pometali, pomivali posodo, šivali, pekli piškote, urejali zelenjavni vrtiček … Seveda nismo pozabili na igro – seznanjali smo se z družabnimi igrami, ki se jih radi igramo doma s svojo družino.

V mesecu marcu se je zvrstilo kar nekaj pomembnih praznikov, na katere seveda nismo pozabili (dan žena, dan mučenikov, Gregorjevo, materinski dan), prav tako pa smo praznovali kar 3 rojstne dneve.

J. F. 

 

 

 


Za pregled slik se morate prijaviti.