• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

Ciciban


Kaj naj skuham za kosilo? Sladke koreninice? Ob tem ko smo se naučili zapeti staro slovensko pesem smo kuhali tudi same imenitne jedi: v igri vlog iz naravnih materialov na igrišču ali z didaktičnim materialom v igralnici. Pogovori o hrani so bili vedno zanimivi. Nismo kar tako kuhali, ampak po receptih iz kuharskih knjig. Spoznavali in poimenovali smo tradicionalne slovenske jedi kot so goveja juha z rezanci, orehova potica, sirovi štruklji, gibanica, ričet, jabolčni zavitek, belokranjska pogača in opisovali, iz katerih sestavin so, ugotavljali, ali jih kuhamo ali pečemo.

Otipali smo pšenico, jo skušali streti s kamni in razmišljali, kaj vse je mogoče speči iz moke. Poiskali smo preverjen recept za belokranjsko pogačo in jo skupaj zamesili. Otroci so poimenovali sestavine za belokranjsko pogačo, jih otipali, povohali, odmerili pravo količino in sodelovali pri mesenju testa ter oblikovanju in posipu. Ob pokušanju smo se seznanili tudi s tradicijo, da so jo nekdaj postregli za dobrodošlico.

Kar prehitro jo je zmanjkalo, tako nam je teknila, zato smo recept delili s starši. Ob takih pomočnikih, kot so otroci skupine Zajci, jo bo enostavno narediti tudi doma.

Po tradicionalnem receptu smo jo posuli z grobo soljo in kumino. David je povedal, da njegova babi da gor še špeh in je pol še boljša.

I. N.

 

 


Za pregled slik se morate prijaviti.