• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

Raziskovanje svetlobe-skupina polžki

05.06.2023

V skupini Polžki smo raziskovali svetlobo. Imeli smo pravo pravcato svetlobno kroglo, svetlobno škatlo, se poigrali z zgoščenkami ter novoletnimi lučkami. Otroci so z navdušenjem opazovali različne barve, odseve luči in se tudi čudili svoji senci :). 

Preberi več

Zdravje v vrtcu - skupina Medvedki

04.06.2023

Sodelovali smo pri projektu Zdravje v vrtcu. Skozi slikanice, slikovna gradiva, rajalnih in gibalnih iger smo spoznavali svoje telo. Pri tem smo zaznavali različna občutja, ugodja, se masirali z masažnimi valjčki, lovili ravnotežje s hojo po čutni poti, skozi pihalne vaje  smo poskusili pihniti iz nosu in si ga obrisati z robčkom. S spoznavanjem tehnike umivanja rok in uporabo milnih mehurčkov smo si umivali roke, okušali raznovrstno sadje in se pri vsem tem urili v samostojnosti ter skrbeli za higieno telesa in dobro počutje.  Vse to nas je zelo zanimalo in kar dobro nam je šlo od rok, saj smo ugotovili, da smo že pravi korenjaki:)

Preberi več

Sprehod-skupina Miške

15.05.2023

Bibe

V skupini Miške smo se odpravili na sprehod. Obuli smo škornje in oblekli palerine. Opazovali smo naravo in kako dežne kapljice tiho padajo z neba.

B.P.

Preberi več

Gledališki abonma-skupini Miške in Muce

15.05.2023

Bibe

Vila Lana in Škrat Loni na vrtu posadita zelenjavo. Svoj vrtiček lepo negujeta, ga okopavata, zalivata in pojeta semenom, da bodo čimprej pokukala iz zemlje. Zelenjava se med seboj stalno prepira in zato jih čebula pošprica s svojim zdravilnim pekočim sokom. Ko pa solato napade polž Solatar, ali pa kolerabo gosenica Kocinarka, zelenjava skupaj premaga škodljivce in ubrani kolerabo ter solato. Na koncu Vila Luna in Škrat Loni skuhata zelenjavno župco. V predstavi je veliko pesmic in tudi tisti otroci, ki ne marajo zelenjave, bodo komaj čakali, da poskusijo zelenjavno župco!

B.P.

Preberi več

Piče pače, piče pače, po dežniku dežek skače -skupina Medvedki

14.05.2023

Bibe

Prve kapljice dežja, tiho padajo na tla. Zdaj dežuje že močno, lije, lije vse mokoro. Toča! Ta ti ropota, kot orehi padli bi na tla.

Joj! Grmi, grmi! Bežimo! Urno, urno vsi se skrijmo. Lirelaj, sončni sjaj, boža, boža, aj, aj, aj.

Pri medvedkih smo skozi okno in na terasi opazovali vremenske pojave, ki nam jih je prinesel mesec april. S pomočjo lesenega gledališča - Kamišibaj smo poslušali in si ogledali pravljici "Pod medvedovim dežnikom" ter "Bor in Bina v dežju". V obeh pravljicah nam je bil všeč dežnik.

Nekaga dne pa se je v igralnici zavrtel pisani dežnik in s seboj prinesel še dežne palerine. Joj, koliko veselja in raziskovanja smo z njimi delili ter se ob rajanju in prstnih igrah poveselili.

 

Piče, pače, piče pače,

po dežniku dežek skače.

Dežek naj pada kar se da,

mi smo pod streho hura, hura!

Burja piha čez gore,

dežek pada na polje,

sonce se skoz veter smeje,

veter pa oblake šteje: en, dva , tri, pojdi ven ti!

Zdaj na nosek, zdaj na glavo,

zdaj na streho in zemljo.

Rajam plešem, kot vrtavka,

da nihče ne zna tako.

Kdo me zdaj še ne pozna?

Droben dežek sem z neba.

Preberi več

Dan Zemlje v vrtcu Bibe

03.05.2023

Bibe

V petek, 21.4., smo tudi najmlajši v vrtcu Bibe praznovali dan Zemlje. Zapeli smo ji pesmico Vse najboljše in si ogledali globus. Zunaj smo posejali sončnice in posadili rožice. Na hodniku vrtca smo uredili Cicieko knjižni kotiček, kjer so otroci prinesli knjigo, ki jo doma ne potrebujejo več in si v kotičku izbrali drugo. Ravno tako smo tam pripravili zbirne škatle za zamaške, tonerje, kartuše in odpadne baterije. Naš modri planet smo tudi narisali. Dopoldne smo se igrali izključno z odpadnim in naravnim materialom. Iz časopisnega papirja smo oblikovali žogice, iz tulcev in zamaškov pa smo izdelali Zamaškojede, v katerih bomo doma zbirali zamaške in jih nosili v  vrtec. Preizkusili smo se v slikanju s travo in regratovimi cvetovi in pri tem prav uživali.

K.G.

Preberi več

Mesec družine pri Mucah

24.04.2023

Bibe

Mesec marec smo v skupini posvetili družini. Ustvarjali smo različne umetnije z različnimi tehnikami, ki so bile namenjene našim najbljižjim. Poslušali smo zgodbe, kjer so bili v ospredju družina in medsebojni odnosi v njej. Na steni igralnice je  zaživela tudi razstava družinskih fotografij, na kateri smo imeli ves čas možnost, da predstavimo svojo, ter se pogovarjajo o ostalih. 

Med drugim smo se preizkusili  tudi v sajenju sončničnih semen in opazovali obrezovanje dreves.

Da pa smo poskrbeli  za zadostno količino gibanja, smo se odpravili tudi na Marof.

S. F.

Preberi več

Ringa raja - skupina Medvedki

24.04.2023

Bibe

Mesec marec je prav poseben mesec. Mesec družine, prebujanje pomladi, prve topline... tudi nas je ogrelo pomladno sonce in igralnico so nam okrasile rožice, rumene kot sonček in zvedave kot otroška radovednost. Marca smo začeli tudi z dejavnostjo Malček bralček, pobarvali smo svoje knjižice, se razveseli družinskih fotografij in rožic, ves čaj pri zajtrku popili in se k rajanju namenili. Zdaj Ringa raja že vsi poznamo in Mi se radi imamo. Še Didl Dajčka smo ujeli, poiskali Malo miše in potrkali še višje :)

 

Preberi več

Piščanček Pik - skupina Pikapolonice

07.04.2023

Bibe

Spoznali smo zgodbico Piščanček Pik ter različna čustva (strah, jeza, žalost in veselje). Po zgodbici smo tudi likovno ustvarjali.

Preberi več

Prvi sprehod - skupina Pikapolonice

07.04.2023

Bibe

Sonce nas je privabilo v naravo. Sprehodili smo se po naselju "Plava laguna". Srečali smo poštarja, ga lepo pozdravili, videli muco, slišali ptičke, v daljavi opazili reko Krko... Pogumno smo hodili ter peli pesmice.

Preberi več