• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

MEDVEDKOVA DEŽELA - Skupina Pikapolonice

26.11.2023

Bibe

Spoznali smo različne gozdne živali (jež, veverica, medved, zajček, lisica...). Otrokom je najbolj všeč medved, zato smo si ustvarili "medvedkovo deželo". Plesali smo medvedkov ples po pesmici Pleši medo, gledali posnetke, kako se medved pripravlja na zimsko spanje, ritmično izvedli medvedkovo (počasno) gibanje z bobnom po deklamaciji "Medo stopa" ter se skrivali v medvedkov brlog. 

Zapisala: Nataša A.

Preberi več

Tradicionalni slovenski zajtrk-skupina Miške

23.11.2023

Bibe

Tudi letos je potekal Tradicionalni slovenski zajtrk pod sloganom Kruh za zajtrk-super dan! Ta dan smo imeli za zajtrk bio maslo, domač kruh, bio jabolka, bio mleko im med lokalnih čebelarjev.

B.P.

Preberi več

Jesenski dan v naravi-skupini Miške in Muce

23.11.2023

Bibe

Jesen je med drugimu tudi čas spravil, urejanja in pospravljanja okolice,...namreč prihaja zima. Otroci so z velikim veseljem grabili listje, pometali, razvažali listje in se z njim igrali.

B.P.

Preberi več

Jabolko rdeče, hej...

20.11.2023

Bibe

V mesecu oktobru smo se pogovarjali o zdravi hrani, predvsem o sadju in zelenjavi. Spoznavali in okušali smo različno sadje, si iz njega pripravljali okusno malico, sadni napitek smuti ter naredili sadnega možica. Otroci so preko dejavnosti spoznavali različne barve, oblike, vonje in okuse sadja. Ustvarjali smo tudi z različnimi likovnimi tehnikami: lepljenje, barvanje in odtiskovanje.

Ker je tudi Slovenski tradicionalni zajtrk zdrav zajtrk, smo skupaj z otroki naredili plakat ter izdelali čebelice in panj, s katerim smo okrasili mizo ob zajtrku.

(M.O.M)

Preberi več

Gibanje je naša vrlina - polži

20.11.2023

Bibe

Ker se vsi zelo radi gibamo in raziskujemo, se z največjim veseljem lotimo prav vsake stvari in nobena ovira se nam ne zdi pretežka. Radi se plazimo skozi tunel, se skrivamo v šotorih, še rajši pa pobiramo in mečemo žogice na koš. Škatle, ki so namenjene igračam so ravno pravšnje, da lahko zlezemo vanje. Zelo radi pa se skrivamo v naši mali hiški…

(M.O.M)

Preberi več

Pikapolonice - Pisana jesen

18.11.2023

Bibe

Pisana, sončna jesen nas je zvabila ven v naravo. Sprehodili smo se po bližnji okolici vrtca in opazovali drevesa, živali ter nabrali plodove. Opazili smo, da se je spremenilo tudi drevje na našem igrišču. Nabrali smo listje različnih barv, vejice, našli smo štor in v njem gobo, polže...Zbrani naravni material smo shranili v plastenke, ki so jih otroci in starši prinesli v vrtec. Plastenke z naravnim materialom smo uporabili za gibalno igro. Z žogicami smo ciljali vanje ter se preizkusili v natančnosti in preciznosti.

 

Zapisala: Nataša A.

Preberi več

Jesen v skupini Muce

13.11.2023

Bibe

Dogajanje v skupini so popestrili jesenski plodovi in materiali, ki so se pokazali kot močno motivacijsko sredstvo. Bučo, ki jo je razbil zajček ob koncu lutkovne predstave Razbita buča, je pritegnila veliko zanimanja, saj smo si vsi želeli ogledati njeno notranjost. Pričeli  smo ločevati semena in jih shranili ter posušili, kasneje pa  jih lepili na kartonsko podlago v obliki buče in s tem urili pincetni prijem. Ostanek buče smo tipali, vonjali in nato  ustvarjali po čutni izkušnji.  Bučo smo uporabili v kuhinjskem kotičku, kjer so se pokazale naše kulinarične sposobnosti. Med seboj smo jih  tudi  primerjali in jh uporabili kot telovadne uteži. Manipulirali smo z naravnim materialom in  ugotavljali izvor le tega, ga poimenovali.  Manjkal ni tudi sprehod v dežju, kjer smo kapljice lovili z usti in rokami. Če smo srečali kakšno lužo,  smo se z veseljem ustavili in v njej  poskakovali. Vsa dežna doživetja smo izrazili v risanju z ogljem.

Lepo sončno vreme nas je povabilo, da obiščemo travnik in gozd. Urili smo hojo po različnih terenih in premagovali naravne ovire. V gozdu smo nabirali listje in vejice, ki smo jih odnesli s seboj. Božali smo travo s kapljicami rose in veje z listi, veliko površino travnika pa izkoristili za lovljenje. Bilo nam je lepo.

S. F.

Preberi več

Teden otroka - Polži

25.10.2023

Bibe

Teden otroka smo si v skupini polži popestrili z različnimi dejavnostmi. Spoznavali smo sadje, ga poimenovali in iz njega naredili pravi energijski napitek, sadni smuti. Ker smo se res že veliko naučili, smo skoraj vsi že sami pili iz lončkov.

Ustvarjali smo s čopiči in barvami, si ogledali predstavo Razbita buča s pomočjo kamišibaja, peli smo ob spremljavi vijoline, flavte in ukulela ter spoznali množico malih ritmičnih inštrumentov. 

V igralnico smo prinesli tudi jesenske plodove, jih opazovali in se z njimi igrali. 

Več pa na fotografijah... 

Preberi več

Pikapolonice - Sadje

17.10.2023

Bibe

Ob sklopu sadje in tednu otroka smo večjo pozornost namenili naši zdravi prehrani in hranii, ki jo imamo radi. Ker imamo radi sadje, smo naredili smuti iz jabolk in hrušk ter pripravili sadno malico (sadnega polžka in sadno bibo).

Sadje smo najprej spoznali, ga poimenovali, ga tipali, vonjali in na koncu tudi okušali. Preizkusili smo se tudi v slikanju s tempero in jabolko naslikali.

Zapisala: Nataša A.

Preberi več

Prve dejavnosti v skupini Muce

15.10.2023

Bibe

Mesec september je minil v spoznavanju novih prijateljev, igralnice in vzgojiteljev. Otroci so predvsem raziskovali kotičke z igračami, izvajali plesne, likovne ter glasbene dejavnosti, se preizkusili v premagovanju ovir in si ogledali kamišibaj zgodbo "Gospa Jesen". Poleg dejavnosti na temo jeseni, smo tudi ves čas spoznavali dnevno rutino v vrtcu. Tudi tisti, ki so nekoliko težje prihajali v vrtec in doživljali stisko ob ličitvi od staršev, so se kmalu prepustili prijetnemu vrvežu vrtčevskega vsakdana. 

Prva polovica oktobra je bila pestra z dejavnostmi, med katerimi  so otroci sodelovali in se seznanjali s postopki peke mafinov ter iz jabolk, hrušk in mandarin naredili sadni sok. Vse dobrote smo seveda z veseljem pojedli in popili. Otroci so imeli tudi možnost ogleda lutkovne predstave z naslovom "Miška in rdeče jabolko" za kar sta se potrudila njihova vzgojitelja.  

Na hodniku smo s pomočjo svetlobne kocke ustvarili poseben ambient, kjer so otroci dobili možnost raziskovanja in preizkušanja različnih efektov svetlobe.

Navajanje na sprehode s pomočjo "bibe"  je bil  v začetku velik izziv. Najprej smo se podajali v bližnjo okolico vrtca, kjer ni bilo prometa, kasneje pa tudi na pločnik ob glavni cesti. Učili smo se tudi varnega prečkanja ceste preko prehoda za pešce (dvig roke, pogledi...). 

Ponudila se nam je možnost, da smo si lahko od blizu ogledali gasilske tovornjake.

Se že veselimo naslednjega poročanja.

S. F.

 

 

Preberi več