• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

Februarske dogodivščine v skupini Polžki

01.03.2021

Bibe

A. Leskovec:PUSTNA PESMICA

 

Ta je rekel, da bo klovn,

ta bo raje velik slon.

Ta bi rad bil krokodil,

ta pa se bo le umil.

Ta ostal bi kar doma,

noče biti maškara.

 

Tudi v februarju se je v skupini Polžki dogajalo veliko zanimivega. Ker so nam topli prvi februarski dnevi odnesli sneg, smo stopinje v snegu ustvarili kar v igralnici. Z belo tempero smo jih odtiskovali na moder papir. Nekateri smo v tem reeees uživali, spet drugim pa to sploh ni bilo všeč. 

Večino našega časa pa smo posvetili pustovanju. Ogledovali smo si fotografije maškar, se ob njih pogovarjali, jih poimenovali, prepevali smo pustne pesmi, s prstnimi barvami potiskali maske in velikooo plesali. Na pustni torek pa v vrtec ni bilo otrok - namesto njih so prišle miške, zmajčki, pujski, papige, medvedki... Plesali so in peli, se igrali, da bi pregnali zimo. Glede na to, kako nas sonce vse odtlej razvaja s svojimi toplimi žarki, smo delo zagotovo odlično opravili.

L.P.

Preberi več

Februar v skupini Muce

21.02.2021

Bibe

V februarju smo končno dočakali ponovno odprtje vrtca v normalnem obsegu delovanja. Prve dni smo posvetili igri in ponovnemu prilagajanju na vrtec. Veliko smo se igrali po kotičkih, oblikovali plastelin, raziskovali v bazenčku z rižem, spoznavali pravila didaktičnih iger, se vozili s tricikli in poganjalci.

V času pusta smo pripravili kotiček z oblačili, kjer so lahko otroci pomerjali različna oblačila in pokrivala. Medtem, ko smo ob slikah spoznavali pustni običaj, je nekdo potrkal na vrata. Uganete, kdo nas je obiskal? Smešni klovn. Bil je tako neroden, da je med tekom kar padal po tleh. Znal je žonglirati in vrteti obroče. Obisk je bil prav zabaven in upamo, da nas še kdaj obišče. Barvali smo velika klovna z akvareli in klovnom smo nalepili manjkajoče stvari (klobuk, lasulja, pentlja, čevlji, nos in rokavice).

Ko pa je prišel pustni torek, so v vrtec prišle maškare, ena lepša od druge. Veselo smo rajali ob glasbi, prepevali pesmice, igrali na male ritmične istrumente in se posladkali s pustnimi krofi. Upamo, da nam je uspelo pregnati zimo in da bo kmalu v deželo prišla pomlad, saj smo prve zvnočke že opazili na sprehodu v bližini vrtca.

K.G.

Preberi več

Januar v skupini Muce

21.02.2021

Bibe

Kljub epidemiji in posledično manjšemu številu prisotnih otrok v vrtcu, smo dano situacijo dobro izkoristili. 

Po novem letu smo se odločili, da uredimo našo igralnico, zato smo oprali vse pripomočke iz naše kuhinje in okopali dojenčke. Spretno smo pobrisali prah ter očistili stole in mize. Otrokom smo ponudili škarje, s katerimi so razvijali spretnosti striženja. Koščke papirja so lahko nalepili na podlago. Nismo se pustili zmotiti slabemu vremenu, zato smo se na sprehod odpravili tudi v dežju z dežnimi plašči in bilo je zanimivo.

Pričeli smo s sklopom Ptice pozimi, kjer smo spoznavali življenje ptic pozimi, kako za njih lahko skrbimo, katere vrste ptic poznamo, kako se oglašajo, kako letijo... V ptičjo hišico ob našem oknu, smo natrosili semena in ptice od daleč opazovali. Naučili smo se tudi nekaj pesmic o ptičkah. S svinčnikom smo risali ptice v letu in izdelali dekoracijo ptičjih hišic. 

K.G.

Preberi več

Pust - Pikapolonice

19.02.2021

Bibe

V skupini so veselo potekale priprave na pust. Ob škatli presenečenja smo spoznali različne kostume in pripomočke za maškare. Otroci so jih opazovali, tipali, nosili in oblekli. Spoznali smo nekaj maškar v slikanici ''Maškare ku-ku''. Na pustni dan pa smo rajali in se veselili, plesali s pisanimi trakovi in ruticami. Narisali smo tudi velikega klovna z voščenkami ter maske s flomastri. Kot mali ''akrobati'' pa smo premagovali poligon.

Preberi več

TRALALA, HOPSASA PUSTNE SMO ŠEME-skupina Miške

17.02.2021

Bibe

TRALALA, HOPSASA PUSTNE SMO ŠEME,

TRALALA, HOPSASA NIČ NISMO LENE.

TRALALA, HOPSASA OKROG SE VRTIMO,

TRALALA, HOPSASA IN VESELIMO.

 

Preberi več

Prve snežinke - skupina Medvedki

12.02.2021

Bibe

  Zapadel je prvi sneg in v skupini Medvedkov smo ga izkoristili. Iz snega smo sestavljali stolpe, ga raziskovali, z njim smo se kepali in ustvarjali. Za naše ptice pa smo izdelali ptičjo hišico iz naravnih materialov.

Vrana čepi visoko na svojem najljubšem topolu in kraka na vso moč. Raskavo, naubrano vreščanje, ki trga ušesa. Neutrudno kraka: »Zima se bliža in z njo sneg in mraz, zima se bliža! Pripravite se, pripravite se.« Vrana ima prav, saj se pod sivim nebom že celo uro vrtinčijo tisoči snežink, drobnih, gostih, stisnjenih, prvih v letu. (M. Dalmais, 1988)

N.B.

Preberi več

Skrb za ptice - Pikapolonice

03.02.2021

Bibe

Spoznali smo, da pozimi zebe tudi ptice. Postavili smo jim ptičjo hišico ter nasuli hrano. Nekaj ptic smo tudi poimenovali in poslušali njihovo petje. Igrali smo se tudi gibalno igro ''Ptički v gnezda''.

Preberi več

Oblačila - Pikapolonice

29.01.2021

Bibe

Spoznali smo različna oblačila in obutev. Ugotovili smo, da imajo nekatere PAR. Prebrali smo zgodbico ''Čisto sam''. To nam je bilo v spodbudo, da smo poskušali sezuti copate čisto sami. Poleg tega smo tudi likovno ustvarjali. Tiskali smo vzorce na kape ter lepili oblike na puloverje.

Preberi več

Palček na obisku - skupina Medvedki

23.01.2021

Bibe

Veseli december je prispel in v skupini Medvedki smo si pripravili pravo praznično vzdušje. Obiskal nas je palček Pohajalček s katerim smo postali pravi prijatelji. Izdelali smo okraske iz slanega testa, odpadnega papirja in storžev ter okrasili naše prostore. Dobili pa smo tudi nov kotiček snežna hišica, v katero se najraje skrijemo.

Preberi več

Sneženi mož in sneg-skupina Miške

18.01.2021

Bibe

Čeprav je zapadlo malo snega, so ga bili otroci zelo veseli, zato smo izkoristili čas za igro na snegu.

Izdelali smo snežake iz slanega testa, tiskali na kape za dekoracijo hodnika in igralnice in slikali sneg s čopiči.

 

B.P.

Preberi več