• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

Podelitev diplom in zaključek v skupini Zajci

25.06.2022

Labod

V tednu, ko se šolske klopi praznijo, se tudi v vrtcu odvrtijo zaključki. Ozremo se nazaj in si ogledamo, kakšne cilje smo dosegli, kaj lepega smo doživeli. Otroci v skupini Zajci so sodelovali v različnih projektih in akcijah skozi celo leto. V sredo smo tako imeli podelitev priznanj za Mali sonček, Malček bralček, prav tako so si prislužili priznanje za aktivno sodelovanje v Mreži gozdnih vrtcev ter posebno zahvalo za sodelovanje v akciji Nisi sam- slika drobne pozornosti. Da znajo biti otroci iz skupine Zajci empatični, so dokazali tudi z podarjanjem šolskih potrebščin v akciji : Pokloni zvezek.

Otroci so danes, preden nekateri odidejo na počitnice, še sodelovali v razgovoru, kaj jim je bilo v letošnjem letu najbolj všeč v skupini Zajci...pa si poglejmo odgovore.

- Igra z vodo.( H.K.)

-Ko smo se vozili z vlakom.(M.G.K.)

- Ko smo šli na sladoled, pa pesem Cicidan.(E.F.)

-Mavrični tobogan. ( K.S)

- Ko smo šli na pohode.( M.B.)

-Ko smo se igrali v gozdu. ( E.B.)

-Ko smo delali pico semafor.( L.P.)

-Vožnja s poganjalci.( E.Š.)

- Ko smo delali rezance v telovadnici.( Ž.Š.)

-Ko smo videli kužka s policistom.( S.B.)

-Ko sem se lahko igrala s punčkami.( E.M.)

-Ko drugi pospravljajo igrače.( U.M.)

- Da sem v vrtcu.( D.M.)

-Da smo imeli likovne škatle, smo barvali in bomo imeli za spomin. ( Z.J.)

- Da smo bili na vlaku.( J.T.)

- Igra z Erikom.( A.B.)

- Da smo barvali pobarvanke.( L.Š.)

-Da sem potrobil na vlaku. ( L.S.)

-Da smo peli pesem sonce.( F.B.)

- David ( vzgojitelj). (H.P.)

 

Preberi več

Dinozavri v skupini Muce

10.06.2022

Labod

Kako so izgledali dinozavri? So bili veliki? S čim so se prehranjevali? Kaj so fosili?

Ja, vse to in še več je zanimalo tudi nas, zato smo nekaj časa v vrtcu namenili prav raziskovanju vseh možnih zanimivosti o dinozavrih. Ogledali smo si ogromno knjig, kjer smo videli kako so izgledali, si izdelali kosti iz slanega testa, sestavljali dinozavre na mnogo različnih načinov, s starši sestavili okostje, likovno ustvarjali, si izdelali maske in še bi lahko naštevali. Ne boste verjeli, ampak naučili smo se tudi poimenovati kar nekaj dinozavrov in šlo nam je odlično.

Svet dinozavrov je zares zanimiv in mi smo zelo uživali v raziskovanju!

Preberi več

S cicibanom planincem v Jurčkov gozd

10.06.2022

Labod

Cicibani planinci iz enote Labod smo se za zaključek odpravili v Jurčkov gozd. Spremljali smo vremenska poročila, ki so se venomer spreminjala. Naposled smo se odločili, da bodo vremenska poročila uganila, za vsak slučaj pa smo s seboj vzeli tudi pelerine. Slabega vremena namreč ni, je le neprimerna oprema :).
In prav smo se odločili, saj dežja ni bilo. Po zajtrku smo se preko Marofa odpravili do železniške postaje v Bršljinu. Tam smo opazovali delo železničarjev, ki so sestavljali tovorni vlak in premikali kretnice, da so se vlaki varno srečali. Pokukali smo k načelniku postaje, ki nam je pojasnil in pokazal, kako spremljajo potovanje vlaka. Vse je delovalo kot namazana ura in to kljub temu, da so nekatere naprave stare več kot 100 let!
Nato je prišel naš vlak in pustolovščina se je začela. Med potjo smo opazovali kraje, ki so švigali mimo, opazili srn, ki so se pasle na bližnjem travniku, za konec pa pokukali tudi k strojevodji.
V Trebnjem smo si ogledali staro lokomotivo in ugotavljali, kako se je premikala, po malici pa smo se povzpeli do Jurčkovega gozda. Opazovali smo drevesa, podrast, se igrali na igralih, preizkušali ravnotežje in gradili hišice iz vej. Po kosilu smo se posladkali s sladoledom, nato pa se polni doživetij vrnili v vrtec.

Preberi več

Pa pojdimo v svet- skupina Račke

09.06.2022

Labod

 Letos smo prvič zakorakali okoli našega vrtca, si ogledali hodnike, stopnice, ploščat in na koncu prispeli na igrišče. Koraki v škornjih so biti težji, vendar smo na koncu že tekali naokrog. Gugali smo se v gugalnikih spustili po toboganu in nabirali kamenčke.

 Konec maja pa smo se opogumili in z našo bibo odšli na prvi sprehod. Trdno smo držali bibo in si ogledali okolico vrtca, obšli vrtove in korakali po pločniku. Ob sprehodu smo spoznali vrano, ki je krakala za nami. Ob vračanju v vrtec smo še pomahali gasilcem in se po makadamskem parkirišču povzpeli v naš Labod.

 N.B.

Preberi več

Obisk policistov s psi v enoti Labod

08.06.2022

Labod

Kljub slabem vremenu smo se zbrale na ploščadi pred vrtcem skoraj vse skupine iz enote Labod, da smo si ogledale predstavitev dela policistov s šolanimi psi. Oba psa, ki sta nas obiskala, sta skrbno ubogala ukaze. Otroci so bili najbolj presenečeni nad improvizacijo napada psa na policista preoblečenega v zločinca. Psička Peggy pa je bila tista, ki bolj odkriva prepovedane snovi in tokrat je takoj odkrila skrit predmet. Za dobro opravljeno nalogo je dobila nagrado. Otroci so jo lahko božali. Hvaležni smo, da lahko zopet sodelujemo z zunanjimi službami in našim otrokom pripravljamo take dneve s posebnimi dogodki.

A.J.

Preberi več

Nastop Polžev in Ježev

08.06.2022

Labod

Vrtec Labod že vrsto let sodeluje s Krajevno skupnostjo Ločna - Mačkovec. Ob njihovem prazniku smo se odzvali vabilu in pripravili krajši program. Slednji je bil za naš prvi javni nastop, ki smo ga sodeč po burnem aplavzu opravili z odliko. 

Preberi več

Pomlad pri Piščančkih

31.05.2022

Labod

Če kdo, potem smo prav Piščančki najbolj nestrpno pričakovali pomlad, saj je ta prinesla naše prve obiske terase in sprehode okoli vrtca. Sedaj že res dobro obvladamo naravne oblike gibanja tudi zunaj, pa naj bo to v dolino, hrib ali pa po stopnicah. Zunaj zelo uživamo in v zadnjih dveh mesecih smo imeli priložnost opazovati veliko žuželk in rastlin tudi v živo. Okolica vrtca nam ponuja veliko in to poskušamo pridno izkoristiti. Opazovali smo polže, gosenice, metulje, mravljice in mnogo drugih hroščkov. Prav tako smo opazovali in vonjali rožice, ter občudovali travnike in drevesa okoli našega vrtca. Tudi sami smo posadili eno korito rož na našo teraso, ki jih s ponosom in pridno vsak dan zalivamo in občudujemo njihovo rast in cvetenje. Naši vzgojiteljici vedno poskrbita, da lahko izkusimo igro z naravnim materialom, čeprav zunaj vreme ni najbolj prijazno, tako, da nam ga prineseta v igralnico. Prav tako smo radi v naši igralnici, saj se na blazinah in v šotorčku pod našim lastnim drevesom dogaja vedno kaj zanimivega in zabavnega. Krepimo tudi fino motoriko preko najrazličnejših dejavnosti, ki so seveda zelo zabavne in včasih tudi spontane, kar imamo najraje. Postajamo pa tudi že pravi umetniki in naše likovne izdelke pridno razstavljamo na hodniku in pred igralnico. Komaj čakamo skok v zadnji mesec pred poletjem, saj bomo usvojili še veliko novega in vam to z veseljem pokazali. 

 

Zapisala Simona Zajec

Preberi več

Igramo se z naravnimi materiali

31.05.2022

Labod

Naša igralnica skriva polno zanimivih kotičkov, eden izmed njih je tudi kotiček z naravnimi materiali. Spoznali smo storže, mah, kamne, zemljo, pesek, listje, veje, lubje in še mnogo drugega. Žgečkali smo se z vejo listavca/iglavca, kuhali storževo juho ter prelagali, presipavali in oblikovali pesek in zemljo. Bosi smo se podali tudi po čutni poti mahu, kamnov, listja, vej in lubja. Barvali smo travnik in si ogledovali travniške cvetlice. 

Preberi več

Gozdni raziskovalci

16.05.2022

Labod

Dan je bil kot nalašč za sprehod do bližnjega gozda. 

Najprej smo prečkali travnik, ki nam je omogočil opazovanje vseh možnih vrst cvetlic in živali, na poti pa so nam drevesne krošnje nudile prijetno hladno senco. Ko nas je pot pripeljala do gozda, smo si najprej vzeli čas za malico s katero smo se okrepčali, nato pa je gozd v nas prebudil prave raziskovalce. Postavili smo šotor, ognjišče, hkrati pa spoznali vse mogoče naravne materiale, ki smo jih uporabili pri igri. Zares smo uživali in komaj čakamo, da se zopet vrnemo v gozd. 

 

 

Preberi več

Spoznavamo travnik in zelišča

10.05.2022

Labod

Aprilsko vreme je vremenoslovce pošteno potegnilo za nos in pošiljko dežja poslalo šele v začetku maja. Travnik je zacvetel in prav radovedno smo se odpravili raziskovat. Z lupami smo opazovali regratove cvetke, ki so se spreminjali v regratove lučke. Opazili smo tudi druge zdravilne travniške cvetlice: Rmanovi nežni listki, ki so nas spominjali na glavnik, cvet trpotca ima izrastke kot corona virus, ki nas je oviral pri druženju. Poskusili smo tudi travniško kaduljo, ki so jo obletavale čebelice in kislico, ki ima čisto pravo ime. Ob povratku smo se ustavili še na zeliščnem vrtičku. Tu sta se v polnem cvetu bohotila materina dušica in rožmarin. Imeli smo srečo in ugledali tudi lastovičarja. 

Materine dušice je bilo zares veliko, zato smo skuhali sirup materine dušice. Skupaj z vodo nas v teh dneh prijetno osveži. Imamo ga radi in hitro kopni.

Preberi več