• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

Medvedki in dan v naravi

19.06.2024

Bibe

Medvedki smo radi v naravi, zato smo se odločili, da bomo ves dan preživeli na vrtčevskem igrišču in terasi. Vse obroke smo uživali na naši terasi, kar je vneslo poseben čar v naš vsakdan. 

Pripravili smo si poligon iz naravnega materiala. Hodili smo po lesenih kolutih in lovili ravnotežje na klopi. Risali z voščenkami po velikem formatu in se igrali z vodo. Okrepčali smo se s sadnim krožnikom ter veliko pili.

Res smo se imeli zabavno in še bomo imeli dneve v naravi.

Medvedki in vzgojiteljici Eva in Lucija.

 

 

 

Preberi več

Skupina Muce in travnik

02.06.2024

Bibe

Pisanost in živahnost travnika smo v skupini Muce spoznavali preko različnih dejavnosti. Najbolj neposreden je bil obisk samega travnika, katerega smo  doživljali od blizu. Ogledali smo si različne rastline in jih nekaj poimenovali. Tudi razgibano življenje na mravljišču je v nas, poleg hroščka in metulja,  spodbudilo veliko mero radovednosti.  Kar o prebivalcih travnika slučajno nismo vedeli, smo željene informacije pridobili v otroških enciklopedijah. Na obisku smo imeli tudi polža, ki je nekaj dni preživel pri nas. Poskrbeli smo, da je varno zapustil našo igralnico in se vrnil v svoje naravno okolje. V bližini vrtca smo opazili bezeg, ki je ravno cvetel. Odločili smo se, da nekaj cvetov naberemo in naredimo bezgov sirup, katerega smo redčili z vodo in si večkrat potešili žejo. Spoznali smo tudi kamilico in s trganjem cvetov urili našo fino motoriko ter cvetove uporabili za pripravo okusnega čaja. 

Skrbeli smo za urejenost igrišča, likovno ustvarjali, pripevali različne pesmi, se veliko gibali...

Obiskali so nas tudi iz zobne preventive in nam podali veliko koristnih informacij o skrbi za naše zobke.

S. F.

 

 

 

 

 

Preberi več

Prišla je pomlad! - skupina Polži

17.05.2024

Bibe

V mesecu aprilu in maju smo dali poudarek na umetnost in naravo. Spoznali smo nove otroške ljudske pesmi; Sijaj, sijaj sončece, Prišla je pomlad, Mravlja in polž in druge. Prepevali pa smo tudi že poznane otroške pesmi ob spremljavi klavirja/ violine/ ukulela. Otroci so uživali ob igranju na male ritmične instrumente. Veliko smo plesali ob klasični glasbi z rutkami in igralnim padalom.

Opazovali smo kako se prebuja narava in živali. Pod lupo smo opazovali mravlje in polža. Posejali smo baziliko in redkvico ter redno spremljali kako rasteta. Ogledali smo si tudi veliko slikanic o naravi.

V sklopu projekta Zdravje v vrtcu smo izvedli ˝čutno pot˝, kjer smo hodili z bosimi stopali po različnih materialih in podlagah. Doživljali smo raznolike občutke ob dotiku različnih površin.

Dnevno smo se veliko gibali na terasi ali igrišču. Otroci so uživali v plezanju in spuščanju po toboganu, igranju na pesku in mivki, vožnji s poganjalci in avtomobili.

Preberi več

Promet v skupini Muce

03.05.2024

Bibe

Večino časa v mesecu aprilu smo posvetili prometu. Pogovarjali smo se o prometni varnosti, pomenu barv na semaforju in spoznavali  prometne znake, izmed katerih smo si najbolj zapomnili prometni znak STOP. Prvič smo kot skupina prečkali veliko ločensko semaforizirano križišče, kar je bilo posebno doživetje. Opazovali smo semafor in vozila, ki so se na določeno barvo različno odzvala. Opazili smo tudi, kako hrupen zna biti promet, še posebej, ko so mimo nas pridrveli veliki kamioni. Iz varne razdalje smo si večkrat ogledali vozila, jih poimenovali, šteli in ugotavljali, kakšne barve so.  Tudi na gozd nismo pozabili, saj ga zelo radi obiskujemo in se v njem igramo. S seboj smo vzeli našo prijateljico muco Copatarico in ji iz vejic zgradili počitniško hišico. Pot nas je zapeljala tudi mimo Marofa proti Bršljinu, kjer smo si z hriba ogledali železniške tire. Vmes so nas premamile  regratove lučke, v katere smo z veseljem pihali in opazovali, kaj se z njimi dogaja. Izdelali smo tudi skupni plakat prevoznih sredstev, se igrali igro semafor, si ogledali Zeleno zgodbo, likovno ustvarjali...

Najbolj pa smo uživali, ko smo skakali po lužah.

S. F. 

Preberi več

VREME - skupina Pikapolonice

25.04.2024

BIBE

V mesecu aprilu smo opazovali vreme in vremenske pojave (dež, megla, sonce, mavrica, sneg...), spoznali smo zgodbico "Pod medvedovim dežnikom", pesmico "Dežek pada", risali mavrico,  slikali oblake, dež, sonce... Bili smo tudi na sprehodu po naselju. Opazovali smo živo in neživo naravo.

Napisala:  Nataša A.

Preberi več

DRUŽINA- skupina Pikapolonice

16.04.2024

BIBE

V mesecu marcu smo posebno pozornost namenili družinam. Poimenovali smo družinske člane, jih šteli, se pogovarjali, kaj počnejo družinski člani ter spoznali nekaj zgodbic: Mali zajček, Jaz, pingvin in moja mamica, Jaz, pingvin in moj očka, Poljubčki za očka... Izdelali smo tudi darila za svojo družino.

Spoznali smo tudi nekaj živalskih družin, bolj natančno kokošjo družino. Po zgodbici Piščanček Pik smo spoznali različna čustva: veselje, strah, žalost, jeza. Na koncu smo likovno ustarjali piščančke.

Preko dejavnosti smo spodbujali spoštovanje, veselje, sodelovanje in ljubezen.

Napisala:  Nataša A.

Preberi več

Gozdno gledališče-skupini Miške in Muce

13.04.2024

Bibe

Ogledali smo si igrano predstavo Gozdno gledališče v izvedbi Teater za vse.

Opis predstave: Medvedja brata Miško in Bučko morata čuvati hišo, ker sta šla ata in mama na gozdni sestanek. Ker pa ata zna najbolje čuvati hišo, si Bučko obleče atovo obleko in se začne igrat gledališče. Niz pripetljajev in zabavnih idej, pripeljeta Miškota in Bučkota v različne gledališke situacije. Naredita si svoje gledališče. Se naučita kdo je igralec in kdo režiser. Spomnita tudi, kako se moramo obnašati v gledališču. Domišljija v gledališču nima meja in otroci dobijo idejo, kako se lahko doma igrajo gledališče. V predstavi Miško in Bučko povabita na oder tudi otroke, da jima pomagajo narediti predstavo. ko osvojita oder, pa naredita še lutkovno gledališče.

B.P.

 

Preberi več

Skupina Muce v mesecu marcu

07.04.2024

Bibe

Mesec marec je bil pester z različnimi dejavnostmi v igralnici in na prostem. Veliko časa smo namenili družini, kar je bila iztočnica  za izdelovanje okvirjev  za družinske fotografije. Te smo pritrdili na steno igralnice, otroci  pa so si lahko medsebojno  predstavljali svoje družine in krepili komunikacijske spretnosti. Pogovarjali smo se tudi o različnih nalogah, ki jih opravljajo posamezni člani družine in tako preko igre spoznavali pranje, sušenje in likanje perila. Poskrbeli smo tudi za nego naših dojenčkov, katere smo nežno okopali, osušili in oblekli. Opravili smo tudi nekaj daljših sprehodov, med katerimi smo poleg krepitve naših mišic, namenili tudi opazovanju prebujanja narave. Obisk gozda nam je bil še posebej zanimiv, saj  nam je  ponudil veliko zanimivih rekvizitov za igro in raziskovanje. Tudi dogodivščine na travniku in posledično premagovanje neravnega terena, so od nas zahtevale veliko mero spretnosti. 

Pobarvali pa smo tudi velikonočna jajčka.

S. F.

 

Preberi več

Sprehod v naravo-skupina Miške

03.04.2024

Bibe

V mesecu marcu, ko so pokukali sončni žarki, smo se po zajtrku z otroki iz skupine Miške odpravili na daljši sprehod. Pot nas je zanesla do Marofa, kjer smo opazovali naravo, poslušali petje ptic in v daljavi opazovali reko Krko.

Ker pa radi raziskujemo, smo prišli do hišice, ki smo jo poimenovali škratova hišica. Tam smo opazovali cvetoča drevesa, poslušali brnenje čebelic.

Otroci so na sprehodu dokazali, da kljub starosti premagajo vse ovire ter neizmerno uživajo v gibanju, zato se bomo zagotovo še kdaj odpravili na takšno pot.

B.P.

 

Preberi več

Marec pri Medvedkih

03.04.2024

Bibe

Ker je mesec marec, mesec družine smo veliko ustvarjali, vrtnarili in se gibali. Poslušali smo novo pravljico Piščanček Pik in si ogledovali družinske fotografije. Na dan žena smo pobarvali cvetove šopka, za mamice ob materinskem dnevu pa posejali baziliko.

Najbolje se počutimo na naši terasi, kjer se igramo s storži, hodimo po lesenih kolutih, presipavamo in mešamo zemljo.

Tudi na hodniku je lahko zabavna in zanimiva igra, saj vsi kotički za nas Medvedke še vedno niso odkriti. Vozimo se s poganjalci, igramo z žogami, plezamo po poligonu, hodimo po čutni poti in tako krepimo svoje ravnotežje.

Preberi več