• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

Varno s soncem - skupina Medvedki

02.07.2023

Bibe

Ob prebiranju slikanic in pripopvedovanju pravljic skozi leseno gledališče smo v sklopu projekta "Varno s soncem" spoznavali sonce in kako se pred njegovimi močnimi žarki obvarovati. Na prvi poletni dan smo s čopiči naslikali veeeliko sonce, se igrali in rajali s sončnim obročem, skozenj kukali in se skrivali ter peli pesmico o soncu, ki se nam smeje. Veliko smo bivali v senčnem delu igrišča in terase  ter se igrali v vodnih kotičkih. Po prijetni vodni igri smo se na naši plaži v brisače zavili in se ob prstnih bibastih igrah odpočili in posušili. Juhuhu, prav lepo nam je, ko poletje je spet tu ;)

Preberi več

Na kmetiji je lepo, ija, ija , o, - skupina Medvedki

02.07.2023

Bibe

Ob igri z živalicami, ogledu slikovnih gradiv, slikanic, kratkega animiranega filma in video posnetkov, smo spoznavali kmetijo. Spoznali smo katere živali živijo tam, kdo skrbi zanje in za kmetijo ter kakšna delavna orodja in stroje imajo. Vse to nas je zanimalo in nam je bilo zelooo všeč.  Ob prepevanju pesmic, plesanju in igri, pa so nastajale tudi likovne umetnine, ki so krasile našo igralnico in hodnik.

Preberi več

Na igrišču - skupina Medvedki

12.06.2023

Bibe

Juhuhu! Vsi smo zrastli in shodili, da se bomo kmalu na igrišču podili;)

Otroci so spoznavali vrtčevsko igrišče; peskovnik, večnamensko igralo, travnati del igrišča in uživali v igri z igračami, z otroki in nami.

Preberi več

Travniške živalice - skupina Medvedki

12.06.2023

Bibe

Otroci so pri opazovanju narave na terasi opazili metulja, mravlje, deževnika, muho pa tudi polža. Sklenili smo, da se seznanimo s travniškimi živalicami in skozi prebiranje slikanic in prepevanje pesmic spoznamo njihov svet. Ugotovili smo, da so gosenice zelo lačne in ko se dobro naspijo se spremenijo v metulja. S pomočjo naravoslovnih pripomočkov pa smo si ogledali mravljo, pikapolonico, pajka, hrošča  ter pobožali polža s hišico in za kratek čas tudi pikapolonico.  Zapeli smo jim pesmice in se od njih prijateljsko poslovili ter jih nazaj v naravo izpustili.

Preberi več

Raziskovanje svetlobe-skupina polžki

05.06.2023

Bibe

V skupini Polžki smo raziskovali svetlobo. Imeli smo pravo pravcato svetlobno kroglo, svetlobno škatlo, se poigrali z zgoščenkami ter novoletnimi lučkami. Otroci so z navdušenjem opazovali različne barve, odseve luči in se tudi čudili svoji senci :). 

Preberi več

Zdravje v vrtcu - skupina Medvedki

04.06.2023

Bibe

Sodelovali smo pri projektu Zdravje v vrtcu. Skozi slikanice, slikovna gradiva, rajalnih in gibalnih iger smo spoznavali svoje telo. Pri tem smo zaznavali različna občutja, ugodja, se masirali z masažnimi valjčki, lovili ravnotežje s hojo po čutni poti, skozi pihalne vaje  smo poskusili pihniti iz nosu in si ga obrisati z robčkom. S spoznavanjem tehnike umivanja rok in uporabo milnih mehurčkov smo si umivali roke, okušali raznovrstno sadje in se pri vsem tem urili v samostojnosti ter skrbeli za higieno telesa in dobro počutje.  Vse to nas je zelo zanimalo in kar dobro nam je šlo od rok, saj smo ugotovili, da smo že pravi korenjaki:)

Preberi več

Sprehod-skupina Miške

15.05.2023

Bibe

V skupini Miške smo se odpravili na sprehod. Obuli smo škornje in oblekli palerine. Opazovali smo naravo in kako dežne kapljice tiho padajo z neba.

B.P.

Preberi več

Gledališki abonma-skupini Miške in Muce

15.05.2023

Bibe

Vila Lana in Škrat Loni na vrtu posadita zelenjavo. Svoj vrtiček lepo negujeta, ga okopavata, zalivata in pojeta semenom, da bodo čimprej pokukala iz zemlje. Zelenjava se med seboj stalno prepira in zato jih čebula pošprica s svojim zdravilnim pekočim sokom. Ko pa solato napade polž Solatar, ali pa kolerabo gosenica Kocinarka, zelenjava skupaj premaga škodljivce in ubrani kolerabo ter solato. Na koncu Vila Luna in Škrat Loni skuhata zelenjavno župco. V predstavi je veliko pesmic in tudi tisti otroci, ki ne marajo zelenjave, bodo komaj čakali, da poskusijo zelenjavno župco!

B.P.

Preberi več

Piče pače, piče pače, po dežniku dežek skače -skupina Medvedki

14.05.2023

Bibe

Prve kapljice dežja, tiho padajo na tla. Zdaj dežuje že močno, lije, lije vse mokoro. Toča! Ta ti ropota, kot orehi padli bi na tla.

Joj! Grmi, grmi! Bežimo! Urno, urno vsi se skrijmo. Lirelaj, sončni sjaj, boža, boža, aj, aj, aj.

Pri medvedkih smo skozi okno in na terasi opazovali vremenske pojave, ki nam jih je prinesel mesec april. S pomočjo lesenega gledališča - Kamišibaj smo poslušali in si ogledali pravljici "Pod medvedovim dežnikom" ter "Bor in Bina v dežju". V obeh pravljicah nam je bil všeč dežnik.

Nekaga dne pa se je v igralnici zavrtel pisani dežnik in s seboj prinesel še dežne palerine. Joj, koliko veselja in raziskovanja smo z njimi delili ter se ob rajanju in prstnih igrah poveselili.

 

Piče, pače, piče pače,

po dežniku dežek skače.

Dežek naj pada kar se da,

mi smo pod streho hura, hura!

Burja piha čez gore,

dežek pada na polje,

sonce se skoz veter smeje,

veter pa oblake šteje: en, dva , tri, pojdi ven ti!

Zdaj na nosek, zdaj na glavo,

zdaj na streho in zemljo.

Rajam plešem, kot vrtavka,

da nihče ne zna tako.

Kdo me zdaj še ne pozna?

Droben dežek sem z neba.

Preberi več

Dan Zemlje v vrtcu Bibe

03.05.2023

Bibe

V petek, 21.4., smo tudi najmlajši v vrtcu Bibe praznovali dan Zemlje. Zapeli smo ji pesmico Vse najboljše in si ogledali globus. Zunaj smo posejali sončnice in posadili rožice. Na hodniku vrtca smo uredili Cicieko knjižni kotiček, kjer so otroci prinesli knjigo, ki jo doma ne potrebujejo več in si v kotičku izbrali drugo. Ravno tako smo tam pripravili zbirne škatle za zamaške, tonerje, kartuše in odpadne baterije. Naš modri planet smo tudi narisali. Dopoldne smo se igrali izključno z odpadnim in naravnim materialom. Iz časopisnega papirja smo oblikovali žogice, iz tulcev in zamaškov pa smo izdelali Zamaškojede, v katerih bomo doma zbirali zamaške in jih nosili v  vrtec. Preizkusili smo se v slikanju s travo in regratovimi cvetovi in pri tem prav uživali.

K.G.

Preberi več