• Telefon : (07) 37-18-311
  • E-mail : vrtec@ciciban-nm.si
  • Naslov : Ragovska ulica 18, 8000 Novo mesto

V skupini Sove pobiramo pridelek iz naše grede

22.06.2023

Kekec

Otrokom se trudimo privzgajati pozitiven in trajnostno naravnan odnos do okolja. Otroci imajo možnost spoznavati kako iz določenega semena, gomolja ali sadike zraste zelenjava, kako skrbimo za rastoče rastline in na kakšne načine vse lahko omenjen pridelek pripravimo.

V mesecu aprilu so otroci pripravili visoko gredo za sajenje in zasadili različno zelenjavo (krompir, grah, paradižnik, por, čebulo). Ker je bilo veliko dežja, z zalivanjem ravno nismo imeli veliko dela. Vrtnine so postajale vsak dan večje in ravno na prvi poletni dan smo z otroki ob opazovanju grede opazili, da so naše vrtnine zelo zrasle in je napočil čas, da pogledamo kaj se dogaja s krompirjem pod zemljo. Otroci so poprijeli za lopatke in izkopali krompir, katerega smo skuhali in ga okušali. V strokih graha smo našli "zelene žogice", kot so jim rekli nekateri in jih z veseljem pohrustali kar pri kosilu. Ugotovili smo, da so zelo sladke:)

Z veseljem čakamo še na nove pridelke:).

Preberi več

S športom v nov dan

06.06.2023

Kekec

V okviru projekta Turizem in vrtec sta starejši dve skupini otrok sledili slognu "S športom v nov dan". Namen je bil otroke seznaniti z nekaterimi športi, ki so značilni za lokalno okolje. Povezali smo se s starši otrok in rokometnim in nogometnim klubom Krka. Oba kluba sta za otroke pripravila izjemno prilagojeno urico spoznavanja športne discipline. Otroci so ob tem spoznavali športne rekvizite in opremo, pravila igre določene športne discipline in razvijali svoje motorične spretnosti pri igri. Nogometni klub Krka je otrokom podaril tudi majice za kar smo jim zelo hvaležni.

 

Preberi več

Pomladni utrinki iz vrtca Kekec

08.05.2023

Kekec

V skupini Veverice radi bivamo v naravi, zato nas nič ne zmoti, niti dež. Oblečemo dežne plaščke in skačemo po lužah.

Druženje s starši je potekalo v Dolenjskem muzeju, kjer smo si ogledali razstavo ob 20. letnici vrtcev. V dopoldanskem času smo pripravili testo in oblikovali pogačo in rogljičke, s katerimi smo pogostili starše.

Ob dnevu Zemlje smo se odpravili v središče mesta in se udeležili dogodka.

V kozarce smo posadili fižol in opazovali njegovo rast.

Preberi več

V gozdu z lovcem

21.04.2023

Kekec

V sklopu dejavnosti "Starši predstavijo poklic/hobij" smo se močno razveselili obiska lovcev. Na sredino dopoldne smo se skupaj odpravili v bližnji gozd, se spoznali z delom in nalogami lovca, prepoznavali živali in se naučili veliko novega. Zaključku pa je sledila prava lovska malica. Sreče, veselja in zadovoljstva zagotovo ni manjkalo. 

Preberi več

Spomladansko srečanje v gozdu

04.04.2023

Kekec

Na prvi pomladni dan smo se otroci iz skupine Planike skupaj s starši odpravilli v gozd. Po poteh Ragovega logu, so nas vodile gozdne živali, pri katerih smo morali opraviti različne naloge. Nekatere malo težje, druge lažje. Skupaj smo preživeli čudovito popoldne v naravi.

Preberi več

Sodelovanje v čistilni akciji "Očistimo sosesko"

17.03.2023

Kekec

V vrtcu Kekec spodbujamo otroke k skrbi za naš planet in smo se z veseljem odzvali na čistilno akcijo "Očistimo sosesko".

Najprej smo poprijeli za metle in grablje, s katerimi smo uredili naše dvorišče in igrišče, nato pa smo se sprehodili še po nekaterih ulicah in pobrali odpadke, ki smo jih našli. Lahko rečemo, da smo bili uspešni in smo res pravi Ciciekologi.

Preberi več

Kako se pa jaz počutim?

14.03.2023

Kekec

V skupini Sovice smo nekaj časa posvetili svojim občutkom in čustvom.

Pogovarjali smo se kako se počutimo in kaj lahko takrat naredimo kadar nekaj občutimo. Otroci znajo že zelo dobro prepoznavati čustva in jih opisati, potrebujejo pa še veliko izkušenj skozi katere gredo vsakodnevno ob različnih situacijah z vrstniki in se ob tem učijo. Svoje počutje so otroci označili na različne izraze v igralnici, risali svoje razpoloženje, se igrali pantomimo in poslušali različne zgodbe. Lep sončni dan pa smo izkoristili za daljši sprehod, kjer so otroci z naravnimi materiali ustvarili različne izraze na obrazih.

Ob poslušanju drug drugega smo spoznali, da je vse kar občutimo v redu, saj smo vsi kdaj žalostni, jezni, veseli, nas je strah,... 

Preberi več

Trenutki v naravi vedno prinesejo nove izkušnje-skupina Sove

20.01.2023

Kekec

Otroci so radi v naravi in že pri zajtrku sprašujejo kdaj gemo ven in kam gremo.

Tako smo tudi v januarju izkoristili nekaj dni za daljše pohode in sprehode, pa tudi za kotaljenje in dričanje po snegu. Ker pa radi rišemo, smo risali tokrat kar na poti proti Regrči vasi po pesku s palicami in na ta način krepili mišice prstov. V Ragovem logu smo opazovali podrta drevesa (debla, korenine, veje), se igrali igro "Iščemo, iščemo". Naleteli smo na semena v pomarančni lupini in se pogovarjali komu so namenjena,... Pot je poskrbela tudi za domišljijo saj smo prišli do...otroci so temu rekli: "brlog, most, podzemlje" in se spraševali kdo je to naredil, za koga je to,... Premagovali smo naravne ovire, ki jih je ponujala sama pot in ker je bilo mokro, je bilo toliko zabavneje ko so čevlji kar drseli po mokri travi in blatu.

V naravi lahko vedno pridobimo nove izkušnje, saj je vedno kaj novega-le opaziti jih moramo znati in se jim prepustiti.

 

 

 

 

Preberi več

Veselje in smeh v prazničnih dneh pri Sovicah

29.12.2022

Kekec

December je čas veselja, ustvarjanja, druženja in lepih trenutkov.

Prav takšne trenutke smo si pričarali s svečkami, okraševanjem naše igralnice in skupne smrečice, izdelovanjem voščilnic, plesom in lepimi prazničnimi zgodbami. Naše veselje in dobro voljo smo širili tako, da smo obiskali starejše občane Novega mesta v DSO in jim s  kratkim nastopom popestrili dan. Seveda v smo v tem prazničem času povabili medse tudi družine, na kar smo se dobro pripravili s peko piškotov, nato pa se družili ob toplem čaju in sprehodu z lučkami.

Tudi narava je bila prijazna z nami in nas odarila z belo preprogo katero smo izkoristili za igro in nove izkušnje.

Bilo nam je zelo lepo.

Preberi več

Decembrski utrinki

28.12.2022

Kekec

V skupini Veverice smo se vsakodnevno pripravljali na novoletne praznike. Najraje smo pekli piškote, ustvarjali z barvami in naravnim materialom, sejali žito in krasili smrečico.

Preberi več